Annons

Otjänligt vatten vid Björkvikens badplats

hässleholm På tisdagen tog Kristin Kröier på miljökontoret nya prover vid Björkviken. Förra veckans visade på bakterier i vattnet och just nu bedöms det som otjänligt. Allmänheten rekommenderas fortfarande att inte bada.
Hässleholm • Publicerad 26 juli 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Badförbud rådde under delar av förra sommaren.
Foto: Eva Frid/Arkiv
Badförbud rådde under delar av förra sommaren. Foto: Eva Frid/Arkiv

Nej, det är inte bara algerna som ställer till det för badgästerna, utan också bakterier, bland andra koli, sådana som finns i tarmen.

Därför kvarstår badförbudet, konstaterar Kristin Kröier på miljökontoret i Hässleholm.

Annons

– Det är inte lika mycket algblomning som tidigare, men provtagningen i förra veckan visade på bakterier i vattnet som därför bedöms som otjänligt.

– Vi vet inte var bakterierna kommer ifrån, oftast är det kopplat till något avlopp.

Så badsugna får vänta några dagar till med att hoppa i plurret, Kristin Kröier får besked på de senaste proverna efter helgen som kommer.

Den som ändå tar risken att bada i vatten med exempelvis kolibakterier riskerar att drabbas av magont och kräkningar.

På www.havochvatten.se kan den som själv vill hålla koll på vattenkvaliteten gå in och söka information om specifika badplatser, berättar Kristin Kröier.

– Vi lägger in alla provresultat där.

Enligt den hemsidan avråddes på tisdagen alltså från bad vid Björkviken, medan badplatsen vid Mjölkalånga var okej, liksom de vid kommunens övriga sjöar.

evafri
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons