Annons

För­be­red för fler

Ledare När prognoserna för antalet asylsökande nu är lägre än på länge bör Migrationsverket använda tiden till att förbättra sitt mottagande.
Opinion • Publicerad 27 juli 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Generaldirektör Anders Danielsson. 		            Foto: TT
Generaldirektör Anders Danielsson. Foto: TT

Migrationsverket tror att fär­re asyl­sö­kan­de kommer till Sve­ri­ge i år. Den ti­digare prognosen näs­tan hal­veras Med knappt 35 000 skulle det bli fär­re som kommer än på många år. Bak­om den sän­kta pro­gnosen ligger att bara 2 000 per månad kommit un­der det första halv­året.

Det tra­giska med den nya pro­gnosen är att den inte be­ror på att världen har blivit bätt­re. Tvärt­om har an­talet flyk­tingar ökat i världen, en­ligt UNHCR, 65 mil­joner män­ni­skor be­räknas vara på flykt, var­av cir­ka två tred­je­delar i sitt eget hem­land.

Annons

Hu­vud­or­saken till att fär­re söker asyl i Sve­ri­ge är att Eu­ro­pa har stängt gränserna. Av­talet med Tur­ki­et att Sy­ri­en­flyk­tingar som kommer ska skickas till­ba­ka till flyk­ting­lä­gren är en or­sak, de hårda gräns­kon­trollerna och stängda gränserna på Balkan är en an­nan. Det gör att fär­re kan ta sig till Sve­ri­ge utan pass och vi­sum.

De in­fö­rda hårdare re­glerna om bara till­fäl­liga up­pe­hålls­till­stånd och stoppade familjeåterföreningar kan ock­så ha bi­dragit till att fär­re tar sig till Sve­ri­ge.

Mi­gra­tions­ver­kets pro­gnoser är all­tid osä­kra. I fjol var pro­gnosen be­tyd­ligt läg­re än de 162 000 som sökte asyl. Vad som händer i Tur­ki­et kan till ex­em­pel kull­kasta pro­gnosen helt, om pre­si­dent Erdogan till ex­em­pel bryter av­talet med EU el­ler om för­trycket hårdnar och kriget mot kurderna ut­vidgas så att många turkar och kurder tvingas fly.

Oav­sett ut­vecklingen bör Migrationsverket pla­nera för att det kan komma fler asyl­sö­kan­de. Det har his­to­riskt va­rierat kraf­tigt mel­lan åren.

Ett år när fär­re kommer bör myn­dig­heten också ta chansen att för­bättra sitt sätt att sköta mot­tag­ning och asyl­pröv­ning. När trycket blev hårt i höstas föll Mi­gra­tions­ver­kets be­red­skap sam­man. Le­diga platser i en re­gi­on fylldes inte, sam­ti­digt som flyk­tingar i Skåne tvingades sova på ga­tan. Det får inte upp­repas, om asyl­trycket ökar igen. Där­för måste Mi­gra­tions­ver­ket utarbeta bättre rutiner under tiden be­lastningen är min­dre.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons