Annons

Glastak, spräckt

Opinion Den sista kvarvarande supermaktens ena maktparti har nominerat en kvinna som presidentkandidat, efter år av envist motstånd.
Opinion • Publicerad 27 juli 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Clintonsupportrar. Foto: TT
Clintonsupportrar. Foto: TT

Hillary Clinton är nu officiellt demokraternas kandidat till presidentposten. Den sista kvarvarande supermaktens ena maktparti har nominerat en kvinna som presidentkandidat, efter år av envist motstånd.

Hillary Clinton har i och med detta uppnått av ett av sina delmål. Hennes motståndare har lyckats väl med att utmåla henne som en samvetslös, makthungrig proffspolitiker utan hjärta och själ. Men det var aktivisten Hillary Clinton, inte karriärpolitikern, som bestämde sig för att ändra på det faktum att kvinnor inte kunde bli presidenter. Som liten skrev hon till NASA och bad att få bli astronaut. Hon fick svaret att flickor inte kunde det. Hon kunde inte få stjärnorna, så hon bestämde sig för att ta Vita huset. Kanske är historien inte sann. Men att små flickor med ambitioner får uppmaning att rätta sig i leden har varit sann och är det till stora delar fortfarande, även om den nu är mindre sann på grund av Clinton.

Annons

En smutsig och negativ valrörelse har flyttat uppmärksamheten från det historiska i att en kvinna för första gången är presidentkandidat.

Men bilderna från konventet påminde om stundens allvar för de många som arbetat för samma möjligheter för alla. Gråtande kvinnor, kvinnor som omfamnar varandra, kvinnor som skriker rakt ut av glädje. Även män grät. Kanske har de egna döttrar som nu kan få höra att de kan bli presidenter. Kanske tycker de helt enkelt att alla bör ha samma möjligheter, oavsett kön eller hudfärg. Överraskande många på bilderna är från etniska minoriteter. De ser sig själva i Clinton och hennes kamp för att ändra på destruktiva mönster som hållit också dem tillbaka. Det är en ideologisk samhörighet. Det är en av politikens styrkor att ideologisk samhörighet kan ena och trumfa annan grupptillhörighet.

USA ses inte som jämställt jämfört med Sverige. Men eventuellt kommer de att ledas av en kvinna inom en snar framtid. Kanske är det Sverige som inte är jämställt.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons