Annons

Helkväll med humor på Åhus Beach

Kultur och Nöje Petrina Solange, årets kvinnliga komiker 2015, är bara en av nio komiker som intar stranden i Åhus på fredag för en helkväll med humor under namnet Äntligen Soligt.– Jag tror att det kommer att bli en riktigt rolig helkväll för vi är ett stort gäng bra komiker. Det finns garanterat något för alla, säger hon.
Publicerad 27 juli 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Han är själv ståuppkomiker och driver ståuppklubben Äntligen Roligt, som håller till i Biljardkompaniet i Kristianstad. När Mats G Jönsson och Lotta Gall, som vanligtvis arrangerar beachhandboll och -fotboll ville göra även lite kulturella arrangemang, i samarbete med Kulturföreningen Äntligen, var det ganska naturligt att Hampus Algotsson fick i uppdrag att ordna en kväll med stand up comedy.

– Som alltid när jag arrangerar stand up utgår jag ganska mycket ifrån vad jag själv tycker är roligt, vilket har gett bra resultat innan. Vi vill också jobba så att det inte bara är superkända namn, utan skapa en brygga mellan etablerade namn och up and coming komiker, det är en viktig byggsten.

Annons

De nio komiker som avlöser varandra på scenen är Kristoffer Appelquist, Anders ”Ankan” Johansson, Simon Gärdenfors, Elina Du Rietz, Carl Stanley, Bjärnumstjejen Elinor Svensson, Biggan Lowén från Fjärlöv och dessutom medverkar både Årets manliga komiker 2015, Jesper Rönndahl, och Årets kvinnliga komiker 2015, Petrina Solange.

Den sistnämnde är uppvuxen i Degeberga och tog sina första trevande steg på komikerbanan under sin tid på C4-gymnasiet i Kristianstad. Petrina Solange kommer till Äntligen Soligt efter att precis ha varit på turné med sitt standup-gäng i klubben Under Jord.

– Vi har varit ute i två veckor och det har gått väldigt bra. Folk har skrattat, så det blev som vi ville, säger hon.

Giget i Åhus ser hon fram emot.

– Det är väldigt roligt att träffa så många kollegor på en gång – det är kul när någon drar ihop ett stort gäng.

Nyligen släpptes hennes stand up show Kill Your Darlings, inspelad på Maximteatern i Stockholm, på CMore. Man kan också lyssna till henne på Tankesmedjan på P3, där hon sedan början av förra året ingår i panelen.

– Min humor skiljer sig ganska mycket från det jag gör i Tankesmedjan. Jag kan inte vara lika rå i radio och det är lite min grej på stand up-scenen. Det är lite begränsande, men samtidigt en kul utmaning, att hitta nya vägar att säga det man vill, säger hon.

Vad kan publiken förvänta sig av dig på fredag?

– Då kör jag vidare på min skadeglädje, definitivt. Jag tror att det kommer att bli en riktigt rolig helkväll för vi är ett stort gäng bra komiker. Det finns garanterat något för alla, säger Petrina Solange.

Hampus Algotsson kommer att agera konferencier under kvällen, tillsammans med Niklas Andersson, och spelplatsen är ”arenan” som användes som centercourt i samband med beachhandbollsturneringen.

Annons

På tisdagskvällen uppträdde ett annat gäng stand up-komiker, Badjävlar, i Kristianstad. Kan det bli för mycket stand up?

– Det var en olycklig slump att det var samma vecka, men jag tror att mycket stand up kan leda till att det föds ett ännu större stand up-intresse, säger Hampus Algotsson.

Insläpp till Äntligen Soligt på fredag är klockan 17 och showen startar klockan 19.30.

bild 1/2
Hampus Algotsson agerar konferencier under kvällen. 
Foto: Andrea Oscarsson
Petrina Solange tror att Äntligen Soligt blir en riktigt rolig helkväll för publiken. – Det finns garanterat något för alla, säger hon. Foto: Bengt Wedding/arkiv
Hampus Algotsson agerar konferencier under kvällen. 
Foto: Andrea Oscarsson
Petrina Solange tror att Äntligen Soligt blir en riktigt rolig helkväll för publiken. – Det finns garanterat något för alla, säger hon. Foto: Bengt Wedding/arkiv
Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons