Annons

Po­pu­lister med skilda rötter

Krönika I alla de fyra nordiska populistpar­tierna är nu­me­ra in­vandrings­kri­tik och EU-skep­sis kärnan.
Opinion • Publicerad 27 juli 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Nu­me­ra finns det in­vand­rings­kritiska po­pu­list­par­tier i alla de fyra stora nor­diska ländernas riks­dagar. Bara i Sve­ri­ge hålls de bor­ta från makten. Att par­tierna be­handlas olika har främst med par­tiernas olika rötter att göra. I den mång­å­rige Nordenjournalisten Bengt Lind­roths bok Väl­ja­rnas hämnd. Po­pu­lism och na­tio­na­lism i Norden (Carls­sons för­lag) ges en både bred och djup be­skrivning av ut­vecklingen.

Längst hi­sto­ria har po­pu­list­par­tierna i Fin­land, där Veik­ko Vennamo re­dan 1959 bil­dade Småbondepartiet, som se­nare by­tte namn till Lands­bygds­par­tiet. Vennamo var i op­po­si­tion mot pre­si­dent Kek­ko­nen och hade sin största fram­gång i pre­si­dent­valet 1968 där han fick 11,4 pro­cent av rösterna. När sonen Pek­ka tagit över par­ti­le­dar­skapet på 1980-talet kom Lands­bygds­par­tiet in i rege­ringen, men det blev bör­jan till slu­tet och 1995 gick Lands­bygds­par­tiet i kon­kurs.

Annons

Den sis­te par­ti­sek­re­te­ra­ren var Timo Soini, och han bil­dade snart ett nytt par­ti – Sannfinländarna. Tack vare per­son­vals­sy­stemet fick par­tiet ti­digt ett par le­da­möter i riks­dagen men först 2011 nåddes den stora fram­gången med 19,1 pro­cent av rösterna. Fyra år senare kom par­tiet in i rege­ringen. Par­tiet är främst ett par­ti mot eta­blis­se­manget, men in­vandrings­kri­tiken har så små­ning­om växt sig starkare.

I Dan­mark bil­dade Mo­gens Glist­rup 1972 Fremskridtspartiet med av­skaffad stat­lig skatt som hu­vud­krav. I va­let 1973 fick par­tiet chock­ar­tade 16 pro­cent, främst på be­kost­nad av Socialdemokraterna.

In­terna mot­sätt­ningar gjorde att par­tiet hade blyg­samma fram­gångar åren där­ef­ter, och 1990 ute­slöts grun­da­ren. Men fa­langerna fort­satte strida och 1995 bil­dade Pia Kjaers­gaard Dansk folkeparti. Då hade skatte­miss­nö­jet er­satts av in­vandrings­kri­tik som hu­vud­frå­ga.

”Rums­rena blir ni ald­rig” på­stod stats­mi­nis­ter Poul Ny­rup Rasmussen 1999, men 2001 bil­dade han rege­ring med Dansk folkeparti som stöd­par­ti och Kjaers­gaard fick mer in­flytande än hon kun­nat vänta sig. Ef­ter för­ra årets fram­gångs­rika val valde par­tiet att inte del­ta i rege­ringen. In­flytande har man ändå.

I Nor­ge bil­dade An­ders Lange 1973 An­ders Lang­es par­ti. Det kom in i Stor­tinget med fem pro­cent av rösterna men åkte ut när Lange dog.

Carl I Hagen tog över och ändrade namnet till Fram­stegs­par­ti­et. Så länge det var en ny­li­be­ral po­li­tik som fö­rdes fram gick det inte så bra, men när in­vandrings­kri­tik blev pro­fil­frå­gan växte par­tiet. Ef­ter det senaste va­let 2013 kom den nya par­ti­le­da­ren Siv Jenssen in i rege­ringen.

I Sve­ri­ge sak­nades länge ett po­pu­list­par­ti. Ny de­mo­kra­ti gjorde 1991 ett kort­li­vat för­sök. Sverigedemokraterna växte fram ur ra­sis­tiska Be­vara Sve­ri­ge svenskt och na­zis­tiska Nor­diska Riks­par­tiet. Först när Jim­mie Åkesson och ”de fyras gäng” tog makten i par­tiet lyc­kades det nå fram­gångar i val. In­vandrings­fi­ent­lig­het har från bör­jan varit par­tiets enda vik­tiga ­frå­ga.

I alla fyra par­tierna är nu­me­ra in­vandrings­kri­tik och EU-skep­sis kärnan. De har en kon­ser­va­tiv vär­de­grund men i väl­färds- och eko­no­miska frå­gor handlar det snarare om väns­ter­po­pu­lism.

Trots skilda rötter är de mer lika än olika.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons