Annons

Risk för regn och åska

Hässleholm Den senaste tiden har vi varit bortskämda med högsommarvärme och soliga dagar. Men nu drar en kallfront in över landet som kommer att bjuda oss på både regn och åska. Men ni som har semester behöver inte oroa er för det finns fortfarande en liten chans till att se solen under de kommande dagarna.
Hässleholm • Publicerad 27 juli 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Det varma vädret blir svalare framöver - och SMHI varnar för att det kan bli tal om både regn och åska. I synnerhet till helgen. Foto: TT/Arkiv
Det varma vädret blir svalare framöver - och SMHI varnar för att det kan bli tal om både regn och åska. I synnerhet till helgen. Foto: TT/Arkiv

– Det kommer att dra in ostadigt väder med regn och regnskurar och det kommer att hålla på så av och till fram till torsdag, säger Sandra Anderson, som är meteorolog på SMHI.

Annons

Tillsammans med regnskurarna kan vi också uppleva lokala åskoväder, men dessa är väldigt svåra att förutspå.

Torsdagen blir den dag den här veckan som vi enligt SMHI kan förvänta oss mest sol och det inte är så stor chans till regn. Men för tillfället ser det inte så ljust ut för helgens väder och semesterfirare då det verkar bli mest regn och även åskoväder.

Fakta:Hur uppstår åska?

Elektriska urladdningar uppkommer mellan positivt och negativt laddade partiklar, vanligtvis i bymoln. Urladdningen, blixten, kan gå antingen mellan olika delar i molnet med motsatt elektrisk laddning eller från molnet till marken.

Åskmullret uppstår när blixten hettar upp luften runt omkring sig så att den expanderar kraftigt och rör sig bort från blixten med våldsam kraft. Eftersom åska uppstår i bymoln åtföljs det praktiskt taget alltid av kraftigt regn eller hagel.

I Sverige åskar det mest på sommaren i så kallade värmeåskväder. Varma dagar stiger varm och lite fuktig luft upp och avkyls. De cumulusmoln som bildas då kan utvecklas till bymoln. Om åska uppstår kallas bymolnen ofta för åskmoln.

Källa: NE.se

Kajsa WallSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons