Annons

2014 var Osbys krogtätaste år

Osby Nya siffror från Folkhälsomyndigheten visar att krogtätheten har ökat med 12 procent i Sverige under de senaste fem åren. I Osby är antalet krogar i dag i stort sett lika många som de var under år 2010.
Osby • Publicerad 28 juli 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Antalet serveringstillstånd i förhållande till folkmängd har under de senaste fem åren legat stabilt i Osby. Foto: Marcus Karlsson
Antalet serveringstillstånd i förhållande till folkmängd har under de senaste fem åren legat stabilt i Osby. Foto: Marcus Karlsson

I början av decenniet fanns det 7,5 restauranger med serveringstillstånd för alkohol per 10.000 invånare över 15 år i Osby kommun.

År 2015 var den siffran 8,3.

Annons

Det visar en sammanställning som Nyhetsbyrån Siren har gjort av Folkhälsomyndighetens nya siffror. Ökningen innebär att Osby i procent räknat följer utvecklingen i landet, trots att antalet serveringstillstånd utslaget på folkmängd är i princip oförändrat.

Totalt sett i landet har krogtätheten under samma period ökat med 12 procent och krogtätast av alla kommuner är Åre, där det 2015 fanns 115 restauranger med serveringstillstånd för alkohol per 10 000 invånare över 15 år.

– Det är många komponenter som ligger bakom ökningen. Vi har ett annat uteätande i dag och det finns så många nivåer av restauranger. Innan pizzeriorna kom på 70-talet visste vi knappt hur man gör när man går ut och det kostade så mycket, säger Inger M Jonsson som arbetar som lektor på Restaurang och hotellhögskolan vid Örebro universitet till Nyhetsbyrån Siren.

– Sen har vi hela den gastronomiska trenden. Det ges ut en kokbok om dagen i Sverige och det har blivit status att intressera sig för gastronomi, säger hon till nyhetsbyrån.

Under den granskade perioden har Osby varit som krogtätast under 2014.

Då var antalet serveringstillstånd per 10 000 invånare över 15 år 11,2.

Marcus Karlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons