Annons

Sex cykelstölder samma natt

Hässleholm. Under samma dygn fick polisen in sex anmälningar om cykelstölder runtom i centrala Hässleholm. Det kan röra sig om en liga.
Hässleholm • Publicerad 28 juli 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

I vanliga fall får polisen in ungefär en anmälan per dygn, ibland något fler under sommarmånaderna. Men den 27 juli fick polisen i Hässleholm in anmälningar om sex cyklar som försvunnit i centrala Hässleholm.

En ovanligt hög siffra, enligt Hässleholms kommunpolis Staffan Rosén.

Annons

Att cyklarna dessutom stulits från platser som ligger geografiskt mycket nära varandra tyder på att det kan röra sig om en eller flera gärningsmän som stjäl cyklarna för att sälja vidare.

– När det rör sig om en relativt begränsad geografisk spridning och så många cyklar under samma dygn som i det här fallet, är det troligt att de stjäls för att omsättas, säger Staffan Rosén.

Han menar att det kan vara tal om en kringresande liga ute på stöldturné. En relativt vanlig företeelse som kommer utspritt över hela året.

Cykelstöld är ett av de vanligaste egendomsbrotten i Sverige. Förra året anmäldes 66 300 cyklar som stulna, en siffra som legat ganska jämt de senaste tio åren. I Hässleholm stjäls mellan 250 och 350 cyklar om året.

Men trots att det är så vanligt är det endast en procent av brotten klaras upp. Det beror på att någon misstänkt gärningsman sällan kan identifieras.

– De flesta cyklar som försvinner stjäls för ett person, oftast på fyllan, behöver ta sig från en punkt till en annan för att sedan dumpa cykeln i en buske, säger Staffan Rosén.

Det kan bli svårt för anmälarna att få tillbaka sina cyklar även om de skulle inkomma till polisen, varnar Staffan Rosén.

Det är nämligen bara två av sex anmälare har angett ramnumret, den ingraverade nummerföljd som är avgörande för att polisen ska kunna återlämna upphittade cyklar till deras rättmätiga ägare.

De cyklar som inte har anmälts med ramnummer hamnar på hög i polisens hittegodsförvar under tre månader. Om ingen ägare dykt upp och den eventuella upphittaren inte vill ha den, hämtas cykeln av ett auktionsverk.

– Polisen får in 13 stulna cyklar på dussinet, som hamnar på hög. Men om anmälaren har uppgett ramnummer eller serienummer hamnar cykeln bland nationellt gods. Vilket betyder att en stulen cykel från Hässleholm kan hittas i Kiruna och ändå lämnas tillbaka, förklarar han.

Cornelia Thomasson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons