Annons

Bara lite landsförräderi

Opinion Donald Trump uppmanade under en presskonferens Ryssland att fortsätta spionera på USA.
Opinion • Publicerad 29 juli 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Donald Trump uppmanade under en presskonferens Ryssland att fortsätta spionera på USA. Närmare bestämt ville han att de skulle fortsätta hacka amerikanska system och hitta fler e-postmeddelanden som Hillary Clinton skickat. Det förvånade många att den självutnämnde superpatrioten Trump uppmanade ett land som USA har ganska dåliga relationer med att spionera på dem och därmed bryta mot lagen. Vissa ifrågasatte om inte Trump i själva verket bröt mot lagen. Tekniskt sett är det landsförräderi att uppmana en främmande makt att spionera på USA.

Förmodligen tyckte Trump att det var en slagfärdig sak att säga för att få mediebevakning. För förmodligen vill han inte bokstavligen att Ryssland ska spionera på USA. Men man vet inte. Trump är en kandidat utan politiskt cv. Därför måste man ta även hans extrema uttalanden på allvar, ifall han råkar mena allvar.

Annons

Hur kommer de patrioter som ska rösta på Donald Trump på grund av det luddiga löftet om att han ska göra ”Amerika great again” och återföra fornstora dagar tolka denna upp maning till Ryssland?

Trump har hitintills lagt fram ett program och gjort vallöften som ofta står i strid med med konstitutionen och amerikansk lagstiftning utan att skrämma bort patriotiska väljare. Men att uppmana ryska intressen att spionera på USA för att trycka till Trumps politiska motståndare tar det ett steg längre. Ingår det i att återföra USA till storhet eller blir det för magstarkt till och med för Trump-väljarna?

Starka, auktoritära ledare tenderar att se andra starka ledare som åsiktsfränder, snarare än det övriga politiska etablissemanget i sitt hemland. På så sätt är de internationalister. Att Trump tycker sig stå på samma sida som ryska intressen som vill sabotera för USA är inte så överraskande i det sammanhanget. Men det är trots allt inte patriotism. Trumfar hatet mot Hillary kärleken till hemlandet och dess autonomi för Trumpväljarna? Den frågan lär besvaras nu.

Ledarredaktionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons