Annons

Barns rätt att vara barn är en stor sak

Opinion En femårig flicka uppmanades att skyla sig genom att ta på sig en bikinitopp eller på annat sätt dölja sin överkropp på ett badhus.
Opinion • Publicerad 29 juli 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

En femårig flicka uppmanades att skyla sig genom att ta på sig en bikinitopp eller på annat sätt dölja sin överkropp på ett badhus i Kumla. När den upprörda modern kontaktade kommunens enhetschef Håkan Hultberg lovade han att se till så att inte personalen misstolkat reglerna eller tagit efterlevnaden av dem för långt. Det är bra.

Sen blev det mindre bra. Hultberg säger att det inte är någon stor sak att detta skedde. Att en femåring flicka inte fick bada på samma villkor som femåriga pojkar. Men visst är det en riktigt stor sak att vi upplever tendenser i samhället som försöker begränsa kvinnors och flickors frihet och vill sexualisera barnkroppen. Om en femårings nakna kropp sticker någon i ögonen kan man börja fundera på vem de ögonen tillhör och vad personen ser.

Annons

Det är dessutom inte bara en stor sak, utan två.

Att säga till en femårig flicka att det fel att hon visar sitt platta bröst är inte bara löjligt utan skadligt. Att göra ett litet barn till offer för ett objektifierande där hennes kropp och beteende bedöms som en vuxen sänder signalen att flickans kropp är allmän egendom. Det lär hon utsättas för senare i alla fall, men det finns ingen anledning att det ska tillåtas att ske så tidigt.

Barnets rätt att vara barn ligger bakom många lagar i progressiva samhällen. Att en inrättning som ett badhus har åsikter om ett litet barns klädsel är inte rimligt, om det inte finns en direkt sanitär aspekt på det.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons