Annons

Konsumentens makt

Opinion Volkswagen ligger, tillsammans med andra utsläppsfuskande bilmärken, kvar på topplistan över mest sålda bilar i Sverige, trots utsläppsfusk. Köp inte bil av en lurendrejare.
Opinion • Publicerad 29 juli 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Staten New York stämmer biltillverkaren. Foto: TT
Staten New York stämmer biltillverkaren. Foto: TT

Volkswagen är en av Sveriges mest köpta bilar. Enligt topplistan från BIL Sweden, branschorganisationen för tillverkare och importörer av personbilar, lastbilar och bussar, ligger Volkswagen både tvåa och trea. Förra året avslöjades att företaget använde mjukvara som kunde avgöra om det var ett test och då anpassade funktionen så att bilen var mer miljövänlig än vad den sen var ute på vägarna. Den som köpte en bil i tron att den var miljövänlig blev lurad.

Varför fick detta inte konsekvenser för företaget? Om det enda som händer när man avslöjas som lurendrejare är att kommunikationsavdelningen får arbeta övertid med att skicka pressmeddelanden kring varför man medvetet saboterat för den europeiska gemenskapens ansträngningar för att förbättra klimatet blir fusket klart värt det. Detsamma gäller för andra fuskande märken. Skoda ligger också på topplistan, om än inte lika högt.

Annons

Vissa marknader regleras för att medborgaren inte kan förväntas ha koll på allt och att det är på en nivå där det måste till en statlig eller överstatlig nivå för att det ska bli effektivt. Men när det gäller privata inköp av personbilar är valet helt upp till konsumenten.

Det kan låta som ett lillgammalt stridsrop från ett ungdomsförbund till höger. Men använd konsumentmakten! Vi har ett kapitalistiskt system. För att kapitalismen ska verka för och inte emot medborgarna så måste konsumenterna göra aktiva val. Det har säkert verkat som en väldigt bra idé för de konsumenter som köpt en Golf eller en av de andra modellerna som ligger på topplistan. Men det är absurt att man kan be sig som de biltillverkare som fuskat och lurat sina kunder och fortsätta att sälja bra. Det är en stor, dyr smutsig skandal att de betett sig på det här viset. Både lurendrejeri och slöseri med skattepengar. Köp en inte en bil av en lurendrejare ens om lurendrejaren är statlig. Använd konsumentmakten. Det är en av de mest direkta formerna av makt den enskilde har.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons