Annons

Mer adhd-läkemedel speglar ett systemfel

Opinion Lä­ke­me­del ska en­bart er­bjudas dem med me­del­svår el­ler svår adhd.
Opinion • Publicerad 30 juli 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

För­skrivningen av adhd-lä­ke­me­del till unga har ökat ex­plo­sions­ar­tat. Två spe­cia­lister inom barn- och ung­doms­psy­kia­tri vill att sam­häl­let drar i bromsen och tittar på de egent­liga or­sakerna bak­om dia­gnosen. Ar­gu­menten är san­sade och högst re­le­vanta.

Dia­gnos­ti­seringen för adhd, At­ten­tion de­ficit hyperactivity disorder, börjar nu bli så om­fat­tan­de att det inte läng­re går att ig­no­rera. På DN Debatt (28/7) ges en bild av hur det inte borde vara men ty­värr har kommit att bli. För trots rå­dan­de kon­sen­sus om en fö­re­komst av adhd på to­talt cir­ka 5 pro­cent, är det nå­got som inte stämmer.

Annons

Lä­ke­me­del ska en­bart er­bjudas dem med me­del­svår el­ler svår adhd, en grupp som ut­gör cir­ka tre pro­cent. Trots det­ta ökade för­skrivningen med cir­ka 400 pro­cent un­der 2015. I ål­dern 10-17 år var det 5,2 pro­cent av poj­karna och 2,2 pro­cent av flic­korna som hade ett ut­tag av adhd-lä­ke­me­del.

Dia­gnosen, då den är rik­tig, gör att män­ni­skor för­står det egna be­te­en­det bätt­re, vil­ket gör att de ibland ock­så mår bätt­re då de bätt­re kan kon­trol­lera sig själva. Me­di­ci­nering ska dock all­tid vara en sis­ta ut­väg, men ty­värr verkar det ha blivit till allt­för van­ligt.

Att för­ringa adhd-me­di­cin som onö­dig vore dock olyck­ligt. Den gör livet ut­härd­ligt för dem som inte hittar an­dra lös­ningar. Men det får ald­rig bli en stan­dard­lös­ning. Det verkar det allt­för ofta ha blivit.

Ledar­re­dak­tionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons