Annons

Från läger till läger

Skaramangás Det var kalla och tuffa timmar innan Siwar och hans familj gled i land på Lesbos. I tisdags flyttade de från ett provisoriskt läger i Pireaus utanför Aten till ett byggt läger i Skaramangás.
Publicerad 31 juli 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

De två första månaderna tillbringades i ett läger strax söder om Makedonien och därefter har de bott i hettan under vägen i hamnen i utkanten av den grekiska staden Pireus. I onsdags tömdes den här platsen och ett par hundra flyktingar hämtades med bussar och forslades vidare runt om i landet. Många hade redan packat ihop sina saker och tagit sig därifrån. Siwar och hans familj blev lovade en plats att bo i Skaramangás.

Grekiska fastlandet är hett. På dagarna är det bortåt fyrtio grader i skuggan. Jag vågar inte ens gissa vad det innebär i solen. När mitt plan landade i tisdags kväll hade jag svårt att föreställa mig hur det kunde vara att tillbringa dagarna i ett tält under en bred väg i vad som kallas Port One i utkanten av Pireus. Det är i den här gigantiska hamnen som många av de flyktingar som tagit sig till Lesbos och andra grekiska öar har fått stanna innan de forslats vidare till olika platser runt om i landet.

Annons

Det handlar om en plats bland betong och grus. Vägen där ovan är som ett tak och sänker hettan en aning. Där under står hundratals tält och ingen vet helt säkert exakt hur många människor som tillbringat de senaste månaderna här. De allra flesta är från Syrien men här har också funnits folk från bland annat Afghanistan och Irak.

Siwar växte upp i Hamah och har varit på flykt tillsammans med hela sin familj. Han har en dröm om att bli fotbollsproffs och den där bollen som är en av få saker han har fått med sig ligger alltid i ett tryggt förvar i hans ryggsäck.

Redan vid nio i onsdags förmiddags kom poliser, lastbilar, bussar och hamnpersonal för att samla ihop och se till att just den här delen av hamnen återigen blev tom och tillgänglig för bil och bussparkering. De allra flesta som hoppade upp och satte sig i bussarna hade bortåt fem timmars resa någonstans i Grekland. Siwar och hans familj hade fått ett papper som berättade att de skulle till Skaramangás som bara är ett par mil från Pireus ut med havet.

När vi kom fram till Skaramangás kunde vi se havet på riktigt. Vände man sig om kunde man se containrarna. Här bor över 3 000 flyktingar i vad som ser ut som vita, rejäla byggbodar. Här finns luftkonditionering i det ena rummet vilket innebär att dörrarna måste vara öppna så att båda familjerna ska slippa hettan.

Annons

Skaramangás är stort och vissa familjer har redan fått börja sätta upp tält inne i en del av skjulen för att få någon slags tillfälligt boende. När de luftkonditionerade bodarna blir lediga vet man inte. Det handlar hela tiden om när folk blir skickade i väg till nästa station på vägen till vad som förhoppningsvis ska bli något nytt och tryggt i väntan på att få komma hem igen.

Jörgen Johanson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons