Annons

Sau­di­bomber i Je­men får inte glömmas bort

Opinion Sve­ri­ge måste pro­te­stera mot Sau­di­ara­bi­ens ter­ror­bomb­ningar i Je­men.
Opinion • Publicerad 20 augusti 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Kriget i Sy­ri­en får med all rätt stor upp­märk­sam­het. Re­gimens ter­ror­bomb­ningar mot orter som kon­trol­leras av nå­gon op­po­si­tio­nell grupp har lett till tu­sen­tals döda och ett oänd­ligt lidande.

Men det på­går ett lika blo­digt och grymt krig i Je­men. Där bombar det stora grann­landet Sau­di­ara­bi­en ci­vila. Här­om­da­gen bombades ett sjuk­hus som drivs med stöd av Lä­ka­re utan gränser. Min­st elva män­ni­skor dödades och många skadades.

Annons

Sau­di­ara­bi­en re­spek­terar allt­så inte ens sjuk­hus utan bombar med­ve­tet så­dana. Upp­gifter om var sjuk­huset fanns hade med­delats de stridande parterna för att inte an­grepp skulle ske av miss­tag. Där­för har Lä­ka­re utan gränser nu sett sig tvun­gen att eva­kuera per­so­nalen från sex sjuk­hus i nor­ra Je­men. Det gör si­tua­tionen för in­vå­na­rna där ännu svårare.

Trots att FN:s sä­ker­hets­råd i bör­jan av maj i år röstade ige­nom en re­so­lu­tion som slår fast att at­tacker mot sjuk­vårds­in­rätt­ningar måste stoppas efter­som sjuk­hus är skyddade en­ligt in­ter­na­tio­nell lag re­spek­terar Sau­di­ara­bi­en inte det­ta. Att den saud­iska in­satsen i Je­men har tyst stöd av USA och inte lett till hör­bara pro­tester från eu­ro­pe­iska länder har sä­kert bi­dragit till att de saud­iska bomb­ningarna fort­sätter.

Det är inte ac­cep­ta­belt. Sve­ri­ge måste pro­te­stera mot Sau­di­ara­bi­ens ter­ror­bomb­ningar i Je­men och kräva att FN vid­tar åt­gärder mot Sau­di­ara­bi­en.

Ledar­re­dak­tionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons