Annons

Till­ba­ka till me­del­tiden

Krönika Hat­dreven på Twit­ter och so­ci­ala me­di­er är var­dags­mat. Ibland räc­ker det med att ifrå­ga­sätta mjölk­kon­sum­tion, ha vän­ster­sym­pa­ti­er, jobba på Sve­ri­ges Radio el­ler vara kvin­na.
Opinion • Publicerad 20 augusti 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

För en tid se­dan be­stämde jag mig för att göra en bild­nings­re­sa. Inte en fy­sisk, men lit­te­rär. Att läsa verk av de största tän­ka­rna, och upp­täcka att de för­tvivlats av sam­ma pro­blem som vår sam­tid härjas av, skänker nå­gon form av lugn.

Re­san började med tåget över sundet till Köpenhamn, Nor­dens Paris och Sö­ren Kierkegaards 1800-tal. Kierkegaards mis­sion var att få män­ni­skan att välja, att göra åt­skill­nad: på gott och ont, på nu och förr, på sam­häl­let och in­di­viden.

Annons

Det stora som får män­ni­skan att nå sin fulla po­ten­ti­al ligger inte i en ob­jek­tiv san­ning – utan i var­je en­skild in­di­vids öde och eviga jakt på lycka och me­ning. Då­tidens unga in­tel­lek­tu­ella kun­de känna sig me­nings­lösa i en allt­mer glo­ba­li­serad värld där val­möj­lig­heterna blev oänd­liga, lik­som möj­lig­heterna till för­ändring.

Kierkegaards bud­skap är en­kelt: välj! Välj dig själv, hänge dig fullt och kasta dig ut i världen. Det är enda sättet att hitta sin inre driv­kraft, och det är den na­turen som är stor­heten i var­je män­ni­ska.

Nu har mer än hund­ra år gått och val­möj­lig­heterna är större än nå­gon­sin. Vi har ord­nat hela världen till spel­plats. In­ter­net och so­ci­ala me­di­er har kopplat sam­man våra med­ve­tan­den och suddat ut gränser som bara syns på kar­tor. Unga kan välja vad de vill, välja plats, välja mis­sion. Att för­ändra världen till det bätt­re har ald­rig varit lättare.

Visst är det fan­tas­tiska fram­steg? Med de för­ut­sätt­ningarna borde allt vi ser vara män­ni­skor som når sin fulla po­ten­ti­al, män­ni­skor som kan njuta och män­ni­skor som väljer lycka. Män­ni­skor som drivs av öp­pen­het, av vil­jan att för­söka för­stå sig själv och an­dra, att finna sin plats i världen som är mer glo­ba­li­serad och mång­fa­cet­te­rad än nå­gon­sin.

Men när alla val­möj­lig­heter finns och när var­je in­di­vid har möj­lig­het att välja har vissa istäl­let börjat se bak­åt. Den som yttrar en ofär­dig tan­ke el­ler in­tel­lek­tu­ellt ifrå­ga­sätter normer i sam­häl­let ut­sätts för en lynchmobb och tystas snabbt. Hat­dreven på Twit­ter och so­ci­ala me­di­er är var­dags­mat. Ibland räc­ker det med att ifrå­ga­sätta mjölk­kon­sum­tion, ha vän­ster­sym­pa­ti­er, jobba på Sve­ri­ges Radio el­ler vara kvin­na.

Ett ex­em­pel är det drev som ny­li­gen upp­stod mot rege­ringens skogs­ut­re­da­re Charlotta Ri­ber­dahl, ef­ter att hon vid ett se­mi­na­ri­um ut­tryckt en fi­lo­so­fisk tan­ke om ägan­de­rätt. Drevet ledde till hen­nes av­sked – och även om hon valde ett oge­nom­tänkt sätt att ut­trycka sina tankar var det en stor in­tel­lek­tu­ell för­lust.

Drevarna tyc­ks längta ef­ter me­del­tiden. Folk­mobben som brände häxor finns nu istäl­let på so­ci­ala me­di­er, och för med sig en lång svans av hat. Var­för? Av räds­la för en fort­satt glo­ba­li­serad värld, för ur­ba­ni­sering? En räds­la så stor att enda ut­vägen är att stänga med­ve­tan­det, sluta tänka och att be­trakta det in­tel­lek­tu­ella sam­talet som fi­en­den? Vem vet.

Jag re­ser till­ba­ka över sundet ef­ter att ha pas­se­rat gräns­kon­trollerna: check­point Löfven, check­point Kin­berg Batra. Jag tror att Kier­ke­ga­ard skulle vara myc­ket be­svi­ken över oss. Med alla val­möj­lig­heter som vi skapat oss. Kan­ske skulle han säga att det vik­tigaste val vi nu har fram­för oss är va­let att inte låta hat­dreven göra va­len åt oss.

Adam Ar­nes­son
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons