Annons

Prata med kil­larna istäl­let

Krönika Pro­blemet är mäns in­ställning till kvin­nors kroppar.
Opinion • Publicerad 22 augusti 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Jag är inte så ofta ute på lo­kal nu för tiden. Ger de­fi­ni­tivt inga sig­naler om önskade när­man­den av det mot­satta könet och jag har fyllt 50 år.

Så när det hände var min ome­del­bara re­ak­tion att jag miss­tagit mig. Det var i kön till toa­letten på stället jag var på som jag kände nåt som liknade en sme­kning över baken. I sam­ma stund som det blev le­digt och jag slank in på toa­letten hände det igen och nu fanns det in­gen tve­kan. Mannen bak­om mig i kön stod och tog på mig som om det var den na­tur­ligaste sak i världen.

Annons

Ef­ter­åt visste jag inte om jag skulle garva el­ler bli för­ban­nad. Men där­emot visste jag vad jag borde ha gjort om jag inte blivit så över­rumplad och obe­nä­gen att tro att det som hände verk­li­gen hände.

En pi­ru­ett med ef­ter­föl­jan­de la­vett hade ju varit på sin plats. Min­st.

Nå­gra vec­kor senare var jag ute och lyssnade på mu­sik när jag kände att nå­gon la en arm om mig och vände mig om för att se vem det var.

Det visade sig vara en helt främ­man­de mans­per­son som när jag tittar undrande på honom kon­sta­terade att ”jaha, jag var ju tju­rig för­stås”. Kun­de man ju räkna ut. An­tag­li­gen borde jag ha fnittrat tack­samt åt upp­märk­sam­heten.

In­gen av des­sa två män var vare sig ut­ländsk el­ler sär­skilt ung.

De­batten om mäns be­teende gent­emot kvin­nor har varit i het­luften det senaste året och i dagarna ge­nom­fö­rdes den fes­ti­val som startade de­batten. Ef­ter ”We are Sthlm” för­ra året upp­dagades att flera fall av sex­u­ella över­grepp och tafsande i grupp hade ägt rum un­der fes­ti­valen och att det inte var första gången.

Av högst grum­liga skäl hade det­ta inte rap­por­terats ef­ter de ru­tiner som brott brukar re­do­visas av po­lisen till me­di­er som, i de fall det finns ett ny­hets­vär­de, rap­por­terar om saken.

De­batten handlade del­vis om att me­di­er hade fått in­for­ma­tionen men ändå valt att inte skriva. Här fanns olika för­klar­ingar men det är ru­tin att brott som po­lisen inte be­kräftar att de ägt rum säl­lan blir ny­heter.

Men det stora pro­blemet är var­ken me­die­rap­por­ter­ing el­ler hur ofta des­sa brott sker i större an­tal sam­ti­digt. Pro­blemet är mäns in­ställning till kvin­nors kroppar.

Många av oss som har unga döt­trar som vill gå på kon­sert el­ler fes­ti­val får en klump i ma­gen när vi för­söker att inte be­gränsa våra ung­domar men ändå varna dem för vad som kan hända.

Annons

Det är helt van­sin­nigt men knappast nå­got nytt att det är flic­korna/kvin­norna det fo­ku­seras på och inte männen/poj­karna.

Nå­gra kloka tjejer kon­sta­terar just det­ta i ett in­slag i SVT in­för årets upp­la­ga av ”We are Sthlm”.

”Var­för pratar ni med oss? Prata med kil­larna istäl­let!”.

Lyck­ligt­vis har det­ta sam­tal på­börjats även mer of­fent­ligt. Män pratar om vikten av att för­äl­drar pratar med sina söner om det som händer och grundar för sunda vär­der­ingar om att var och en har rätt till sin kropp. Det kan tyc­kas vara en själv­klar­het men är det inte.

Dess­utom är det be­kläm­man­de när pap­por och an­dra män som in­sett det som många kvin­nor för­sökt påtala i eviga tider blir be­mö­tta med hån och för­akt. Hyll­ningarna av des­sa män kan för­vis­so an­s­es lite över­dri­vna men att fler får in­sikt kan ald­rig vara ett pro­blem.

Eva Bo­fride
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons