Annons

Regeringens förslag kan kosta kommunen 7,5 miljoner

Östra Göinge Regeringen har tagit fram ett förslag på ett nytt ersättningssystem för kommunernas mottagande av ensamkommande. För Östra Göinge kommun skulle detta innebära minskade intäkter med 7,5 miljoner kronor. Ett helt oacceptabelt statligt agerande, menar kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M).
Östra Göinge • Publicerad 23 augusti 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Regeringen har tagit fram ett nytt förslag som innebär att kommunen skulle gå miste om ungefär 7,5 miljoner kronor. Något Patric Åberg (M) ställer sig kritisk till i en skrivelse till Arbetsmarknadsdepartementet. Foto: Arkivbild
Regeringen har tagit fram ett nytt förslag som innebär att kommunen skulle gå miste om ungefär 7,5 miljoner kronor. Något Patric Åberg (M) ställer sig kritisk till i en skrivelse till Arbetsmarknadsdepartementet. Foto: Arkivbild

I dag får kommunerna 1 900 kronor per ensamkommande barn och dygn. Om regeringen får igenom sitt nya förslag skulle det innebära att kommunens intäkt går ner till 1 350 kronor per barn och dygn, om barnet är upp till 17 år. Om den unge är mellan 18-20 år blir den summan istället 750 kronor. Detta skulle i praktiken innebära att Östra Göinge kommun skulle minska sina intäkter med cirka 7,5 miljoner kronor, skriver Patric Åberg (M) i sitt remissyttrande.

Vidare skriver han att Östra Göinge kommun anser att storleken på de föreslagna schablonbeloppen innebär att staten vältrar över kostnaderna för mottagandet av ensamkommande barn från stat till kommun och att mottagandet skulle bli kraftigt underfinansierat.

Annons

”De nya ersättningsnivåerna omintetgör kommunernas möjligheter att kunna tillhandahålla en skälig kvalitet på mottagandet av ensamkommande barn vilket långsiktigt kommer att ge allvarliga konsekvenser för både de enskilda barnen och för samhället”, menar kommunalrådet.

Åberg menar också att regeringen utgår från att kommunerna schablonmässigt fattar beslut om fortsatt vård för ensamkommande unga i syfte att kunna begära statlig ersättning för dem. Genom att sänka ersättningen för dem över 18 till 750 kronor ska kommunerna istället utveckla stödboenden, där regeringen anser att även en andel av de ungdomar som endast är 16-17 år skulle kunna bo.

Något som kommunalrådet är minst sagt kritisk till. Han menar att den enskilda individens personliga mognad och utveckling ska ligga till grund för bedömningen om ett stödboende är den lämpligaste placeringen.

”Östra Göinge kommuner anser att regeringens förslag att låta ungdomens ålder vara avgörande för ersättningens storlek är felaktigt”.

Skrivelsen har Åberg nu skickat till Arbetsmarknadsdepartementet och innan han signerade brevet lät han hälsa att Östra Göinge kommun anser att det saknas förutsättningar för att sänka ersättningen för ungdomar på stödboenden och att den minst bör kvarstå på dagens nivå.

Marcus Karlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons