Annons

Hur länge kan en åt­gärd kallas till­fäl­lig?

Opinion Id-kon­trollerna på järn­vägs­sta­tionen i Kast­rup har orsakat stora pro­blem, fram­för allt för pen­dlarna.
Opinion • Publicerad 24 augusti 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

2011 började an­talet flyk­tingar i världen öka. För­ra året be­räknades 63,5 mil­joner män­ni­skor vara på flykt från krig och för­tryck, en ök­ning med 50 pro­cent på fem år, det högsta an­talet se­dan an­dra världs­kriget

Ka­ta­ri­na Are­skoug Macarenhas, chef för EU-kom­mis­sionens re­pre­sen­ta­tion i Sve­ri­ge, kon­sta­terade på Europaforum Häss­le­holm i går att av des­sa kom 1,2 mil­joner till EU, två pro­cent. Nog borde EU:s länder klara av att ta hand om dem.

Annons

Men EU:s länder har inte kun­nat sam­ordna sina in­satser, och det har gjort att nå­gra länder, som Sve­ri­ge och Tysk­land, fått ta ett större an­svar än an­dra. All­ra hårdast har dock Grek­land, Ita­li­en och Malta drabbats.

Som följd av den växande strömmen av flyk­tingar ge­nom Eu­ro­pa, många till Sve­ri­ge, stängde den svenska rege­ringen has­tigt gränsen mot Dan­mark för alla utan id-kort. Id-kon­trollerna på järn­vägs­sta­tionen i Kast­rup har orsakat stora pro­blem, fram­för allt för pen­dlarna.

Öre­sunds­in­sti­tutets vd Jo­han Wess­man sum­merade kost­naderna för den för­svårade pend­lingen till 300 mil­joner. Men de lång­sik­tiga ef­fekterna av att män­ni­skor av­står från att söka jobb i grann­landet el­ler by­ter jobb är svåra att be­räkna.

Där­för be­höver de till­fäl­liga id-kon­trollerna bli en­klare el­ler upp­höra i no­vem­ber. Men frå­gan hur länge en åt­gärd kan kallas till­fäl­lig kun­de inte S-riks­dags­le­da­moten Ca­ri­na Ohl­sson svara på. Kan­ske kan hon ändå föra de skånska far­hå­gorna vidare till rege­ringen.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons