Annons

Lång väg tillbaka för Linnéa

Sport 18-åriga Vittsjöspelaren har opererats för andra korsbandsskadan
Sport • Publicerad 24 augusti 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Linnéa Jonasson tänker inte stressa fram en comeback efter korsbandsskadan. FOTYYO: MARIKA HÖGHÄLL
Linnéa Jonasson tänker inte stressa fram en comeback efter korsbandsskadan. FOTYYO: MARIKA HÖGHÄLL

I mitten av maj 2014 skadade Linnéa Jonasson främre korsbandet för första gången. Då spelade hon i FC Hessleholm men tränade tillsammans med Vittsjö och det var på en träning med det allsvenska laget som olyckan var framme.

Efter en lång rehabilitering gjorde hon comeback på planen i Vittsjös rödblå ställ i juli 2015.

Annons

Jonasson blev också målskytt i den allsvenska debuten från start borta mot Mallbacken i början av oktober.

2016 var tänkt att bli Linnéa Jonassons år men inledningen kantades av allergiproblem och en skada i baksidan av låret. Och på en träning med Fotbollsgymnasiet i mitten av maj hände det som absolut inte fick hända – en översträckning i knät som betydde att det främre korsbandet gick av för andra gången.

– Det var ju ingen vridning. Jag hade inte hört att man kunde skada korsbandet på det sättet och hoppades först på att det skulle vara ett ledband. Men innerst inne kände jag att det var något konstigt. Sedan är det ren otur att jag drabbades igen.

Hässleholmstjejen valde att skjuta upp operationen till efter sommaren eftersom hon tog studenten från HTS i juni.

I torsdags opererades Linnéa av Markus Waldén och Magnus Lindgren. De goda nyheterna är att menisken är hel.

– Förra gången tog de en sena från baksidan men denna gången använde de en bit av knäskålssenan istället, berättar Linnéa som körde igång med den första försiktiga rehabträningen redan dagen där på.

– Jag har inte jätteont men det har varit några kvällar när det har varit lite jobbigare. Jag var nere och tränade i fredags morse och det har gått bra hittills. Nu i början är det mest böj- och sträckövningar och försöka få igång gången så att man kan gå normalt igen.

Har du tänkt tanken att dina knän kanske inte klarar att spela fotboll på elitnivå?

– Det är klart att jag verkligen har tänkt så. Första gången tänkte man att den här skadan drabbar många men nu är det andra gången och mycket tuffare mentalt.

Och vad säger läkarna?

Annons

– De rekommenderar inte att jag ska spela fotboll. Sedan vet de ju hur jag fungerar och vad jag vill.

Hon har stöd från lagkamraterna i Vittsjö, speciellt av finska landslagsspelaren Linda Sällström som själv har dragit av korsbandet tre gånger.

– Hon har hjälpt mig mycket och rekommenderade den operationen som jag har gjort den här gången.

Har du en aning om när du kan spela fotboll igen?

– Man brukar säga ett år men det är väldigt individuellt. Och jag vill att det ska vara helt bra innan jag spelar igen.

Är du 100 procent säker på att du kommer tillbaka till fotbollen?

– Det har gått väldigt mycket upp och ner. Just nu har det varit många tankar kring operationen. Man får ge det lite tid så att man inte har rädslan kvar när man i så fall kommer tillbaka.

Linnéa tror att hennes andra korsbandsskada berodde på ren otur men vill ändå betona hur viktig den så kallade knäkontroll-träningen är för tjejer. Ett program på 15 minuter som minskar skaderisken med hela 64 procent om det utförs minst två gånger i veckan.

– Jag vill att de små tjejerna ska köra knäkontroll. Jag vet så många som aldrig gör det trots att det är bevisat att det minskar knäskadorna så mycket. Jag hoppas verkligen att fler börjar med det, säger Linnéa Jonasson.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons