Annons

Han tog ny sats i IFK

Sport I kväll ska Jesper Westerberg stoppa sitt gamla lag
Sport • Publicerad 25 augusti 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Jesper Westerberg tillhör numera veteranerna i Halmstads BK. Högerbacken gör sin andra sejour i klubben dit han kom som 20-åring från IFK Hässleholm.

Vad minns du från året i IFK?

Annons

– Det var ett viktigt år för mig. Percy Olsson och Peter Persson, som var tränare, var väldigt schysta och tog bra hand om mig efter min kanske mörkaste period i fotbollskarriären. Den första tiden var jag inte ens säker på att det var detta jag skulle hålla på med.

Då hade du ändå spelat pojklandskamper?

– Jo, men det kan bli så när man är så ung och når toppen i sin årskull. Helt plötsligt går allt emot och då är det lätt att ge upp.

På vilket sätt hade du nytta av året i IFK?

– Jag lärde mig att ta mig igenom en större motgång. Det har jag haft nytta av hela tiden, för det har kommit fler motgångar.

Vilka spelare minns du från den tiden?

– Mikael Dahlgren kände jag från tiden i Landskrona BoIS. Johan Persson som är i Hammarby nu. David Eek var en riktigt bra fotbollsspelare. Sen hade vi Alexander Söderberg och Joel (Ringström) i målet... Vi hade ett bra lag och borde gått upp. Jag tycker att vi underpresterade men individuellt sett fanns där många spelare som var för bra för den serien.

Vad vet du om dagens IFK Hässleholm?

– Just nu vet jag ingenting men jag ska förhoppningsvis veta mer i morgon (läs idag). Jag kan tänka mig att vi inte har lika bra koll på IFK Hässleholm som på Värnamo som vi möter i serien på söndag. Jag tror nog att ledningen anser att vi lite mer ska kunna slå IFK Hässleholm på skicklighet än med taktik.

Hur stor skillnad ska det vara mellan ett topplag i superettan och ett division två-lag?

Annons

– Det ska egentligen vara gigantisk skillnad men är sällan det. Vi möter ett jättemotiverat lag som till viss del har individuellt sett skickliga spelare. Det brukar ofta bli öppna matcher.

Vad är viktigt för er när ni möter ett lag från en lägre division?

– Att spela vårt spel, inte ge bort något så att Hässleholm får in en boll eller två så vi får börja jaga.

Halmstads BK ligger på allsvensk plats efter två tredjedelar av superettan.

Är en återkomst den uttalade målsättningen?

– Vi har aldrig sagt det men vi som var med om att åka ur är rätt klara med vad vi vill göra.

Hur vill HBK spela fotboll?

– Vi strävar efter att vara det bollförande laget och vill kunna slå motståndaren på mer än ett sätt. Vi försöker mala ner motståndet med bollinnehav.

Westerberg har varit förskonad från skador. men i sista matchen mot Hammarby ifjol gick främre korsbandet sönder. Efter en supersnabb rehabilitering på sex månader har han spelat åtta matcher i årets superetta.

– Det är första skadan där jag har varit borta mer än två veckor. Ännu en motgång att ta sig igenom. Men den stärker mer än den stjälper för man blir säker på vad man vill.

Annons

Känner du av skadan?

– Jag märker av den hela tiden. Man är begränsad i sitt rörelsemönster och i vissa spelsekvenser. Fysiskt sett finns det mer att ta av. Tidsmässigt var jag tillbaka snabbt men sedan tar det lång tid innan man är helt återställd och kan prestera som man vill.

Hur ser satsningen på cupen ut?

– Cupen har blivit viktigare i Sverige – för alla lag. Det avgör vilka träningsmatcher man kan få till nästa år. Så det finns fler perspektiv än en Europabiljett och medaljer.

HBK kommer från en derbyseger mot Varberg.

Du hade assist på 2-0-målet?

– En riktig snedspark! Jag bad om ursäkt till anfallaren redan när jag slog passningen men det blev ju bra.

205 allsvenska matcher och en hel drös i superettan. Börjar du känna dig gammal?

– Jag är nästan pensionär i det här sammanhanget, haha. Som människa är jag inte gammal fast det är klart man känner sig gammal när man spelar med killar som är tio år yngre. Allting har en början och allting har ett slut även om jag hoppas få spela några år till.

Ett rött kort i karriären – vad skvallrar det om?

Annons

– Jag har faktiskt två. Jag fick ett i genrepet med Halmstad för tre eller fyra år sedan där jag tappade skallen och blev lite arg. Annars spelar jag väl med knep som inte syns. Vi får se hur det går mot IFK Hässleholm. Det hade ju varit typiskt om jag drog på mig ett rött nu.

bild 1/2
Jesper Westerberg i gulsvart.
Foto: ulrika Ottvall
Jesper Westerberg är en spelskicklig ytterback som är trygg med bollen. I kväll är han tillbaka på Österås IP med sitt Halmstads BK.                          Foto: TT
Jesper Westerberg i gulsvart.
Foto: ulrika Ottvall
Jesper Westerberg är en spelskicklig ytterback som är trygg med bollen. I kväll är han tillbaka på Österås IP med sitt Halmstads BK.                          Foto: TT
Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons