Annons

Spelar med livvakter på familjefestivalen

Älmhult När Black Ingvars i morgon går upp scenen på Älmhults stadsfestival är det med livvakter och polisbeskydd.– Det är både läskigt och tragiskt, säger bandets sångare Magnus Tengby.
Osby • Publicerad 25 augusti 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Black Ingvars. Pressbild
Black Ingvars. Pressbild

När Black Ingvars fick reda på att det var Sverigedemokraterna som stod bakom den festivalen i Sölvesborg som de var inbokade på valde de att ställa in.

Något som skulle komma att väcka, milt sagt, starka reaktioner.

Annons

– 90 procent av dem var positiva, medan 10 procent var väldigt negativa. Och många av de här negativa reaktionerna övergick i riktigt allvarliga personliga hot. Det har vi varit med om tidigare, men inte så här mycket faktiskt. Och inte så här allvarliga, säger bandets sångare Magnus Tengby.

De började istället att leta konsertmöjligheter inom ett överkomligt avstånd för de fans som blev besvikna över att bandet ställt in.

– Vi fick väldigt många förslag, men vi tyckte Älmhult verkade mest seriösa. Sen har de varit lite oroliga för alla skriverier och därför har de nu beslutat själva att fixa polis och livvaktsskydd när vi spelar. Det är både läskigt och tragiskt, säger Tengby.

Black Ingvars tänker inte låta hoten och trakasserierna stoppa dem. Däremot har den senaste tidens händelser fått dem att damma av en gammal låt de inte spelat på 20 år.

– Då för tjugo år sedan tyckte vi att det var en del negativa strömningar i landet, med bland annat rasism, så då spelade vi in vår version av nationalsången. Men nu är det mer aktuellt än någonsin. Nu är det på riktigt. Då var det någonting nytt som man tyckte var förjävligt, men nu är det verklighet och på riktigt.

– Från och med nu kommer vi alltid spela Nationalsången på våra spelningar och tillägna den alla som bor i vårt underbara land. Black Ingvars står alltid för solidaritet och människors lika värde och vi tror på musiken kraft att ena folk från olika bakgrund. Vi känner oss tvingade att köra Nationalsången igen, säger han.

Känns det som ni har blivit ett politiskt band i och med det här ställningstagandet?

– Det här är ju ingen partipolitik. Vi är ett väldigt mänskligt och solidariskt band. Jag bryr mig inte om vad vår publik röstar på, det får rösta på vad de vill, men vi står för de här värderingarna. Kalla det politik om du vill, men vi kallar det för mänsklighet.

Tengby berättar att fredagseftermiddagens konsert så klart kommer bli speciell, men de går in på scenen för att, som vanligt, göra en så bra spelning så möjligt.

– Sen får vi väl försöka ducka för äggen, skrattar han och tillägger:

– Jag har spelat tidigare redan spelat med skottsäker väst. Det är vi och rapparna i USA som får göra det.

Marcus Karlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons