Annons

Burkiniförbudet ren dis­kri­mi­nering

Opinion Det är obe­grip­ligt att just Frank­ri­ke, som slår fast sekularismen i kon­sti­tu­tionen, vill in­fö­ra sed­lig­hets­po­liser av sam­ma typ som i Iran och Sau­di­ara­bi­en för att kon­trol­lera kvin­nors kläd­sel.
Opinion • Publicerad 26 augusti 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

I söd­ra Frank­ri­ke har lo­kala myn­dig­heter för­bjudit den hel­täc­kan­de bad­dräkten bur­ki­ni, som ut­vecklats i Au­stra­li­en men an­vänds även i Eu­ro­pa, fö­re­trä­des­vis av mus­limska kvin­nor.

Men i går be­slutade Frank­ri­kes högsta för­valt­nings­dom­stol att häva för­budet. Det är inte för­en­ligt med Frank­ri­kes kon­sti­tu­tion.

Annons

Den för­re franske pre­si­denten Sarkozy, som med­delat att han vill kan­di­dera igen näs­ta år, har lovat att in­fö­ra ett na­tio­nellt för­bud mot bur­ki­nin. Men nå­gra sak­liga mo­tiv för för­budet har han inte pre­sen­terat. Nu får han di­rekt bak­läxa av den högsta ju­ri­diska in­stansen.

Burkiniförbudet är ren­odlad dis­kri­mi­nering. Hade det riktats mot per­soner med en an­nan hud­färg istäl­let för en an­nan re­li­gi­on skulle det kallats ra­sism.

Bur­ki­nin är hel­täc­kan­de och visar bara an­sik­tet. Men det är många våt­dräkter ock­så, utan att vara för­bju­dna.

Hud­lä­ka­re väl­komnar sä­kert en hel­täc­kan­de bad­dräkt, efter­som det skyddar från solens strålar som kan orsaka hud­can­cer. Det är knappast nå­gon till­fäl­lig­het att bad­dräkten ut­vecklades i Au­stra­li­en, som har större pro­blem med hud­can­cer be­ro­en­de på att sol­in­strål­ningen där är far­ligare på grund av att ozon­hålet varit större över söd­ra halv­klotet.

Det är obe­grip­ligt att just Frank­ri­ke, som slår fast sekularismen i kon­sti­tu­tionen, vill in­fö­ra sed­lig­hets­po­liser av sam­ma typ som i Iran och Sau­di­ara­bi­en för att kon­trol­lera kvin­nors kläd­sel. Men nu har allt­så dom­stolen sagt nej till dis­kri­mi­neringen.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons