Annons

”Man behöver använda båda hjärnhalvorna”

Personligt Engagemanget i miljö- och jämställdhetsfrågor har alltid funnits där. Anders Linder, för många mest känd som Kapten Zoom, ägnar mycket tid åt att undra vad världen sysslar med. Och så lirar han en del jazz.
Personligt • Publicerad 27 augusti 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Nog tycker han att perspektiven är ganska dystra, att konkurrensekonomin sliter isär världen och minskar politikens möjligheter att bygga anständiga samhällen. Men helt uppgiven av världsutvecklingen är han inte, Anders Linder.

Annons

Och med jämställdheten tycker han att det, åtminstone i Sverige, har blivit bättre sedan han klev in i kampen på 1960-talet.

Anders Linder är för många mest känd som den grönklädde rymdgubben Kapten Zoom, i barnprogrammet som hans fru Anna skrev 1976. Men han slog igenom redan i slutet på 1960-talet, som sångare med Lill Lindfors på Hamburger Börs och Berns. Under 1970-talet var han medlem i Fria Teatern och innan han blev Kapten Zoom med hela svenska folket var han Valle i det något tidigare barnprogrammet, Ville, Valle och Viktor. På senare tid är han mest verksam som musiker.

I grunden är han utbildad arkitekt, något han dock bara arbetade som under två år, på Stadsbyggnadskontoret i Stockholm.

När vi pratar sitter han i trädgården vid släkthuset utanför Halmstad med barnbarnen någonstans i närheten. Om en stund ska han gå och tälja en pilbåge åt ett av de yngsta barnen.

Att en människas liv går i sjuårscykler, är något Anders Linder bestämt tror på. Han menar att det var sjunde år sker förändringar som påverkar livet. När han var 21 år träffade han sambon Anna och när han var 28 år kom första barnet. Vid 42 fick han en livskris som förändrade hans sätt att se på tillvaron.

Annons

Fakta

Namn: Anders Linder.

Fyller: 75 år den 27 augusti 2016.

Bor: Stockholm. Sommarställen på Öland och utanför Halmstad.

Familj: Sambon Anna Roll, författare och arkitekt, barnen Lisa, författare och dramatiker, och Olle, musiker. Fyra barnbarn som är 15, 12, 9 och 6 år gamla.

Gör: Uppträder då och då, framför allt som jazzmusiker. Under sommaren har han till exempel framfört Robban Brobergs låtar på Södra Bruket på Öland. Firade nyligen 60-årsjubileum med bandet Jumping Jacks. Funderar på, och skriver om världsläget.

Firar: På Öland med familjen. Det är lite tråkigt att fylla i augusti, i slutet av sommaren. Folk är på väg tillbaka till jobb och skolor.

Om att fylla 75: ”Det känns inte så mycket. Jag är glad att jag har några år till att umgås med mina barnbarn och att försöka förstå världen.”

Lyssnar på: ”Jag har Bachmässorna brusande i kroppen. Men jag har också blivit inledd på folkmusik, bland annat genom sonen Olle som är musiker.”

bild 1/4
Bild 4: Musikern och skådespelaren Anders Linder fyller 75 år. Foto: Mikael Fritzon/TT
Bild 1: Musikern och skådespelaren Anders Linder fyller 75 år. Foto: Mikael Fritzon/TT
Bild 2: Samhällsengagemanget har alltid funnits hos Anders Linder och han ägnar mycket tid till att fundera på och skriva om världsläget. Foto: Mikael Fritzon/TT
Bild 3: Anders Linder är för många mest känd som den grönklädde rymdgubben Kapten Zoom i barnprogrammet från 1976. Foto: Mikael Fritzon/TT
Bild 4: Musikern och skådespelaren Anders Linder fyller 75 år. Foto: Mikael Fritzon/TT
Bild 1: Musikern och skådespelaren Anders Linder fyller 75 år. Foto: Mikael Fritzon/TT
Karin Persson/TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons