Annons

Tänk vidare och enas om am­bu­lanserna

Opinion Till­gäng­lig­heten och ef­fek­ti­vi­tet i re­surs­an­vänd­ningen måste för­bättras, oav­sett hur hu­vud­manna­frå­gan löses.
Opinion • Publicerad 27 augusti 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Att få en am­bu­lans vid akut sjuk­dom är en av de vik­tigaste trygg­hets­fak­torerna inom vården. Am­bu­lanserna har de senaste åren ut­vecklats näs­tan till rul­lan­de sjuk­hus, och att både livs­up­pe­hål­lan­de och vårdande in­satser kan göras re­dan av am­bu­lans­per­so­nalen har stor be­ty­del­se för den sjukes pro­gnos.

Där­för är det oer­hört vik­tigt att am­bu­lans­verk­sam­heten fun­gerar, oav­sett om am­bu­lanserna sköts av re­gi­onen själv el­ler har upp­handlats. In­för av­tals­tidens ut­gång är det där­för vik­tigt att ana­ly­sera för- och nack­delar med ent­re­pre­nad­verk­sam­het i för­hållande till egenregi. Men det ana­lys­ar­be­tet måste göras ut­ifrån sak­frå­gorna, inte med ideo­lo­giska skygg­lappar. I den rap­port som låg till grund för hälso- och sjuk­vårds­nämndens be­slut i fre­dags kon­sta­teras dock inga kva­li­tets­skill­nader mel­lan hu­vud­männen.

Annons

Den sty­rande kon­stel­la­tionen ville re­dan nu be­sluta att över­ta all am­bu­lans­verk­sam­het i re­gi­onens regi. Efter­som un­der­laget var otill­räck­ligt, fram­för­allt vad gäller kost­nads­bilden, valde nämnden på Al­li­ansens för­slag att åter­re­mit­tera ären­det. Det var klokt.

Det all­var­ligaste i am­bu­lans­rap­porten är kon­sta­te­ran­det att målet om 90-procentsmålet för till­gäng­lig­heten inte nås och att det är stora va­ria­tioner mel­lan kom­munerna. Själv­fal­let ska am­bu­lansen vara till­gäng­lig över­allt, oav­sett om det är Mal­mös in­ner­stad el­ler lands­bygden utan­för Löns­bo­da.

Där­för måste till­gäng­lig­heten och ef­fek­ti­vi­tet i re­surs­an­vänd­ningen för­bättras, oav­sett hur hu­vud­manna­frå­gan löses. Övertagandet i egenregi i nord­väst har knappast gett de för­bätt­ringar som Sty­ret hoppades på, och in­för det kom­man­de be­slu­tet måste ock­så ekonomin ana­ly­seras nog­grant. Jäm­fö­rel­ser med an­dra re­gi­oner tyder på att det blir dyrare i egen regi utan att kva­li­teten el­ler till­gäng­lig­heten blir bätt­re.

Så det är bra att frå­gan ska ana­ly­seras mera. Om se­dan par­tierna utan skygg­lappar för­söker enas är det ännu bätt­re, så be­slu­tet sä­kert håller över näs­ta val.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons