Annons

Tvingas koka vattnet under flera dagar

VÄSTRA TORUP Kan tvingas koka vattnet i flera dagar.
Hässleholm • Publicerad 27 augusti 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Henrik Kjellgrej pekar ut var man kommer att göra den nya uttagsbrunnen.
Henrik Kjellgrej pekar ut var man kommer att göra den nya uttagsbrunnen.

Under torsdagen gick larmet i Västra Torup, Oderljunga och Häljalt. På fredagen var det hela Perstorps kommuns tur.

En försiktighetsåtgärd, enligt Kjell Hedenström, samhällsbyggnadschef i Perstorp, dit även Häljalt och Oderljunga hör. Man ville vara säker på att inga bakterier växer till i ledningarna till Perstorp.

Annons

Idag, lördag, hoppas Hässleholms vatten få de första analyssvaren som visar om vattnet fortfarande är otjänligt, också Perstorps svar ska komma under helgen.

Men även om provsvaren visar på normala halter rekommenderas hushållen att fortsätta att koka dricksvattnet över helgen och minst några dagar in i nästa vecka.

– Vi behöver mer än ett provsvar som visar på godkänt, därför kan det ta tid, säger Jan Sjöström, driftschef, Hässleholms vatten.

Under lördagen är det Per-Åke Nilsson, processingenjör, som kontrollerar eventuella resultat av inskickade prover som sedan läggs ut på Hässleholms Vattens hemsida.

– Vi kommer att informera allmänheten så fort vi kan, säger han.

Provsvaren kommer naturligtvis att avgöra vilka åtgärder som ska sättas in.

Per-Åke Nilsson säger att det eventuellt kan bli aktuellt med rengöring av en reservoar i Västra Torup på söndag kväll. I så fall stängs vattnet av från klockan 21 på söndagskvällen till klockan 05 på morgonen.

Det var under torsdagen som det bekräftades att vattnet innehöll en nivå på 18 koliforma bakterier, nivån för tjänligt vatten går vid 10.

– Säkerhetsmarginalen ska vara ordentligt tilltagen enligt direktiv från Livsmedelsverket, säger Jan Sjöström.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons