Annons

Nya fyrfackskärl för effektivare sopsortering

HÄSSLEHOLM Satsning på 56 miljoner ska generera stora miljövinster
Hässleholm • Publicerad 30 augusti 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Sedan tre år tillbaka har det varit klart att det nuvarande källsorteringssystemet med två delade kärl, tre hinkar och säckar för plast- och pappersförpackningar skulle bytas ut. Nu har det blivit skarpt läge, och i måndags började PWS, som tillverkat kärlen, arbetet med att byta ut till fyrfack.

– Det är 32 000 kärl som ska ut på nio veckor. Vi har tre lastbilar som tar cirka 34 kärl på varje tur, och de kör fem, sex turer per dag, säger Patrik Göransson som är projektledare på PWS i Perstorp.

Annons

Kärlen levereras från PWS fabrik i Tyskland medan vissa tillbehör till kärlen kommer direkt från Perstorp. De är dock inte ihopmonterade utan det görs i Modulents före detta lokaler på industriområdet.

– Vi har haft monteringspersonal här sedan i måndags, och de sätter ungefär ihop lika många om dagen som vi kör ut. Förhoppningen är att ha en liten buffert, säger Patrik Göransson som också lyfter fram de som sätter ihop kärlen.

– Det har vi hjälp med av cirka 20 stycken personer från Samhall, och det fungerar perfekt.

Lastbilarna som lämnar de nya kärlen och hämtar hem de gamla rullar hela dagarna efter ett förutbestämt schema, och vid varje lämning skannas kärlen av och chippen som sitter monterade på dem läses av.

– Det görs för att när kärlen sedan töms läses de av automatiskt och så vet man att kärlen har tömts som de ska, säger Dan Håkansson dom är vd för PWS.

Många har varit bekymrade när de ska sätta ut sina gamla kärl och när de ska få sina nya, men ett sådant bytesschema finns att tillgå och information har delats ut.

– Trädgårdskärlen kommer vi däremot inte att byta. Och hinkarna man har nu kommer att tömmas, men inte samtidigt som de gamla kärlen töms, säger Gunilla Holmberg som är vd för Hässleholm Miljö AB.

Att kärlen fått den utformning de har har sin förklaring.

– Vi har kört skarpt och testat i Vankiva i två år, och sen har vi möblerat kärlen så som de tyckt det varit bäst. Där har utsorteringen från brännbart till plast- och pappersförpackningar ökat med 60 procent, och då kan man tänka vilken miljövinst det är, säger Gunilla Holmberg.

Satsningen på nya kärl kostar 56 miljoner kronor, men det är en sanning med modifikation.

Annons

– Hade vi inte gjort den här förändringen nu hade vi ändå fått byta kärl för de har ungefär 25 år på nacken, så det var dags, säger Gunilla Holmberg.

Kritiken mot att det blir en enhetlig soptaxa (2 375 kronor/år) har funnits och finns fortfarande, och då framför allt från de cirka 2 000 abonnenter som i dag har sällantömning.

– De har i dag små kärl som töms fyra gånger per år, men vi hämtar inget plast eller papper trots att de också kan ställa ut säckar med det. Så man kan ju fråga sig var de gör av det, säger Gunilla Holmberg och fortsätter.

– Det är faktiskt så att man kan dela kärl med sin granne om man har lite sopor.

Om allting fungerar som planerat ska samtliga kärl vara utbytta den siste oktober.

– Man kan faktiskt se det här som en historisk händelse, för det är väldigt sällan som man byter sopsorteringssystem, säger Gunilla Holmberg.

bild 1/9
Hässleholm Miljö AB byter ut kommunens samtliga sopkärl under några månader. Michael Stevelind märker nya kärl
Hässleholm Miljö AB byter ut kommunens samtliga sopkärl under några månader.
Hässleholm Miljö AB byter ut kommunens samtliga sopkärl under några månader.
Peter Håkansson och Patrik Göransson kan via sina dataskärmar följa hur Michael Stevelind och Emelie Landtborg sätter ut kärlen till hushållen. Innan de placeras på de olika fastigheterna klistras det dock på streckkoder som sedan läses av, och det sista som görs är att läsa av chippet som sitter monterat under locket. 	                Foto: Robert Rolf
Hässleholm Miljö AB byter ut kommunens samtliga sopkärl under några månader.
Införandet av fyrfackskärlen i kommunen har slagit väl ut, både vad gäller miljösynpunkt som sett ur ett ekonomiskt perspektiv. 		                   Foto: Robert Rolf/Arkiv
Hässleholm Miljö AB byter ut kommunens samtliga sopkärl under några månader. Peter Håkansson och Patrik Göransson på PWS
Hässleholm Miljö AB byter ut kommunens samtliga sopkärl under några månader.
Hässleholm Miljö AB byter ut kommunens samtliga sopkärl under några månader. Emelie Lindtborg
Hässleholm Miljö AB byter ut kommunens samtliga sopkärl under några månader. Michael Stevelind märker nya kärl
Hässleholm Miljö AB byter ut kommunens samtliga sopkärl under några månader.
Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons