Annons

Skatten på solel inte EU:s fel – så gör om

Opinion Det var i ap­ril som rege­ringen lade för­slag om att större sol­cells­an­lägg­ningar skall be­skattas.
Opinion • Publicerad 30 augusti 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

”Det är en ren idiot­skatt”, sade ti­digare MP-språk­röret Åsa Do­meij, nu­me­ra håll­bar­hets­chef på Ax­food, i SVT Nyheter. Livs­me­dels­fö­re­taget Ax­food skulle gär­na vilja ha sol­celler på sina va­ru­hus och la­ger, men en ny skatt från halv­års­skif­tet gör det olön­samt.

Det var i ap­ril som rege­ringen lade för­slag om att större sol­cells­an­lägg­ningar skall be­skattas. Sol­cells­an­lägg­ningar på över 144 ki­lo­watt på­verkas. Det mot­svarar un­ge­fär 1 000 kvad­rat­me­ter och på­verkar vis­ser­li­gen inte van­liga villa­tak. Men om till ex­em­pel just Ax­food, Coop el­ler an­dra stora fas­tig­hets­ä­ga­re vill in­stal­lera sol­celler på sina fas­tig­heter slår man raskt i taket. Ef­fekt­gränser gäller per or­ga­ni­sa­tions­num­mer.

Annons

När rege­ringen hän­visar till att det är EU-re­gler som tvingar fram re­gleringen verkar man ha fel. När SVT Nyheter frågade Ka­ta­ri­na Areaskoug Mascarenhas, EU-kom­mis­sionens re­pre­sen­tant i Sve­ri­ge, säger hon att det inte stämmer. ”Det finns inga krav när det gäller ener­gi­be­skatt­ning. Tvärt­om finns det möj­lig­het för med­lems­länderna att göra un­dan­tag för för­ny­bar ener­gi som sol­ener­gi. Vad gäller stats­stöd måste vi granska var­je in­di­vi­du­ellt fall, men det är vik­tigt att fram­hålla att vi har gi­vit grönt ljus i många an­dra fall i an­dra med­lems­länder till sub­ven­tioner el­ler un­dan­tag från be­skattning av för­ny­bar ener­gi”.

Re­dan när skatten in­fö­rdes rasade skat­te­ut­skottets ord­fö­ran­de, Per Ås­ling (C). ”Häp­nads­väc­kan­de och obe­grip­ligt”, sade han till TT. Att Mil­jö­par­ti­et gått med på den här skat­te­höj­ningen är för­vånande.

Fi­nans­de­par­te­mentet för­svarar skatten trots det nya be­skedet från kom­mis­sionen att stats­stöds­reg­lerna inte tvingar Sve­ri­ge att be­skatta stora an­lägg­ningar. ”Den be­dömningen gör inte rege­ringen”, säger Leif Jakobsson, stats­sek­re­te­ra­re på fi­nans­de­par­te­mentet.

Man måste ställa sig frå­gan var­för den svenska rege­ringen inte frågade kom­mis­sionen när det rik­tades så myc­ket kri­tik mot för­sla­get re­dan när det pre­sen­terades. Nu måste skattens utformning göras om.

Ledar­re­dak­tionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons