Annons

”Chock att se sadelkammaren uppbruten”

RÖETVED Ägarna till hästgården chockade och upprivna
Östra Göinge • Publicerad 31 augusti 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Norra Skåne skrev i går om hur sadlar och annat utrustning till ett uppskattat värde av 300 000 kronor stals från hästgården. Stölden har satt spår på fler sätt på gården.

– Känslan är svår att förklara, det känns som att någon varit inne och klampat i vårt privatliv. Det känns väldigt obehagligt, man känner sig trängd och stressad. Nu förstår jag vad folk som har haft inbrott i sin bostad menar när de pratar om hur hemskt det känns, säger Ann-Kristin.

Annons

Hennes dotter Karolina, framgångsrik ryttare som bedriver sin verksamhet på gården, har nu en oviss tid framför sig. Utan sadlar och övrig utrustning går det ju varken att träna eller tävla med hästarna och ny utrustning är ingenting som man skaffar i en handvändning.

Dels kan det ta tid innan ärendet är utrett av försäkringsbolaget och ägarna får ekonomisk ersättning, dels måste utrustningen passa såväl häst som ryttare.

– Och sen tar det lite tid att rida in den. Det går inte att snabbt köpa nytt. Jag vågar inte säga vad som händer nu. Försäkringsbolaget ska komma hit och titta på det. Men man måste ju ha sadel för att kunna göra något med hästarna. Det drabbar min dotter och hennes son hårt, säger Ann-Kristin.

Fem sadlar, plus en del annan utrustning, stals och värdet uppskattas till runt 300 000 kronor.

– Två av sadlarna var nyinköpta inför sommaren och kostade mellan 40 000 och 50 000 kronor.

Sadlarna bevarades i en låst sadelkammare i stallet.

– Det var en chock att komma ut i stallet och se sadelkammaren uppbruten, säger Ann-Kristin.

– I stort sett har de bara tagit de fina grejerna, så det verkar som att de visste vad de gjorde. Det verkar som att de har packat ner utrustningen i sopsäckar och lämnat.

Ann-Kristin berättar att det har synts bilar som kört sakta i området. Polisen har säkrat en del spår, men välkomnar tips från allmänheten.

Vad tror du händer med sadlarna?

Annons

– De går inte att sälja i Sverige. Vad vi har hört ryktesvägen är det ligor som fyller containrar och fraktar utrustningen till utlandet österut, säger Ann-Kristin.

Att sadlar försvinner österut bekräftades i en artikel i tidningen Ridsport i höstas.

Tidningen granskade då sadelstölder efter en våg av inbrott och berättade bland annat om sadlar som efter att ha stulits skulle skeppas till Polen och Litauen.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons