Annons

Fritidskonsulenternas tjänster får vara kvar

Hässleholm • Publicerad 31 augusti 2016 • Uppdaterad 15 december 2021
Åsa Erlandsson jobbar på som politisk vilde.
 ARKIVBILD
Åsa Erlandsson jobbar på som politisk vilde. ARKIVBILD

Slopandet av fritidskonsulenttjänsterna, vars uppdrag är att hjälpa funktionsnedsatta människor till en aktiv fritid, skulle ha inneburit en besparing på 0,8 miljoner kronor och har under den senaste veckan väckt starka känslor.

– Det vore förfärligt om det blivit så. Tack och lov yrkade alla på avslag och det var verkligen en välgärning, säger Åsa Erlandsson (SD), 2:e vice ordförande i omsorgsnämnden.

Annons

På dagordningen stod även att fatta beslut kring huruvida kostnadsfria resor till och från daglig verksamhet skulle avvecklas, en åtgärd som enligt beräkningarna skulle kunna spara 3 miljoner kronor årligen. Efter en jämn votering, där SD, Alliansen och Folkets väl röstade för avslag medan Vänsterpartiet lade ned sin röst, blev ordförandens röst utslagsgivande. Således bifölls förslaget.

– Gruppen som berörs och behöver resorna är utsatt och det här innebär en ökad kostnad för dem, säger Åsa Erlandsson.

Även förslaget om att bemanningen på korttidsboenden och särskilda boenden ska sänkas röstades igenom av omsorgsnämnden, där samtliga partier utom SD och FV yrkade för bifall.

– Vi ser inte utrymme för att dra ner bemanningen utan att det påverkar verksamheterna och arbetsmiljön negativt, kommenterar Åsa Erlandsson.

Åsa Erlandsson ifrågasätter att just omsorgsnämnden ska tvingas spara och efterlyser ett bredare tänk från kommunstyrelsen.

– Det är alltid bara vissa nämnder som ska spara. Man måste kika mer koncernövergripande, menar hon.

Omsorgsnämndens ordförande Thomas Rasmusson (S) avböjde under tisdagskvällen att kommentera nämndens beslut och hänvisade till dagens presskonferens.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons