Annons

Kom­mun­full­mäk­tige likt en bur­lesk fö­re­ställning

Opinion Gräl­sju­kan är ut­bredd, op­po­si­tions­par­tierna mörkar sin åsikt i be­redande or­gan för att för­söka ta po­äng.
Opinion • Publicerad 31 augusti 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Kom­mun­full­mäk­tige i Häss­le­holm för­nekar sig inte. Gräl­sju­kan är ut­bredd, op­po­si­tions­par­tierna mörkar sin åsikt i be­redande or­gan för att för­söka ta po­äng in­för åhörarna på full­mäk­tige ge­nom över­rask­nings­mo­mentet, och många ta­la­re har svårt att hålla sig till äm­net. Okun­skapen om for­ma­lia lyser ofta ige­nom.

Mån­dags­kvällens möte var in­get un­dan­tag. Tre re­vi­sions­rap­porter in­ledde mö­tet, tre mo­tioner av­slu­tade. Två näs­tan iden­tiska mo­tioner ledde båda till långa de­batter. Onö­digt.

Annons

Re­vi­sions­rap­porterna ledde ock­så till hårda de­batter, trots att be­handlingen i be­redande or­gan inte gav nå­gon för­varning om det. Var­för agerade ex­em­pel­vis Mo­de­raterna inte i vare sig kul­tur­nämnden el­ler kom­mun­sty­rel­sen mot kul­tur­nämndens upp­följning av en re­vi­sions­rap­port om hur fö­re­nings­bi­dragen han­teras utan först på full­mäk­tige?

När an­svars­fri­het för den för flera kom­muner ge­men­samma IT-nämnden i Skåne nord­ost skulle be­handlas upp­täckte nå­gon le­da­mot att namnen på le­da­möterna inte var ut­skic­kade (vil­ket var en rim­lig in­vändning). Men att yrka av­slag på ansvarsfrihet utan att kun­na peka på nå­gra oegent­lig­heter, bara på sena be­slut (som be­rodde på att en tjäns­te­man gått bort) är me­nings­löst, då inte rätts­ligt ef­ter­spel är aktuellt.

Än mer för­vånande var den er­fa­rne Ro­bin Gus­tavs­sons krav på att få reda på hur det fort­satta ar­be­tet i nämnden pla­neras. Det har inte med ett re­vi­sions­ären­de att göra. Skärpning önskas!

Yngve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons