Annons

Förskola måste utreda sitt vatten

Norra Rörum Förskolechef oförstående till krav.
Höör • Publicerad 12 september 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Möllans förskola i Norra Rörum med cirka 30 barn i sin förskole- och fritidsverksamhet får sitt vatten från en enskild brunn inne på sin tomt. Med egen brunn säger reglerna att provtagning av dricksvattnet måste ske en gång per halvår.

Den senaste provtagningen som förskolans ägare Christina Åsgot tog initiativ till gjordes den 27 mars 2014. Den visade att dricksvattnet var tjänligt men med anmärkning på bland annat lågt pH-värde och förekomst av mikrosvampar.

Annons

Efter detta har Höörs kommuns miljö- och byggmyndighet bett att få in nya dricksvattenprov.

– Barn är en känslig konsumentgrupp. Vi väntar därför på provtagning eller en förklaring på varför de har förhöjda värden, fortsätter Sara Sandberg som menar att riskerna är främst tekniska och inte miljömässiga.

Häromdagen beslutade miljö och byggnadsnämnden att förelägga om vite på maximalt 15 000 kronor om ingen av de två åtgärderna sker inom en månad.

Att hon inte lämnat dricksvattenprov på över två år beror på tidsbrist, enligt Christina Åsgot.

Annons

Hon förstår inte nämndens krav på en utredning av de förhöjda halterna.

Vad beror det på?

Tobias LagerholmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons