Annons

Kan det ses som ett de­mo­kra­tiskt fram­steg?

Opinion För första gången på 20 år fick en (1) re­pre­sen­tant för op­po­si­tionen plats i par­la­mentet.
Opinion • Publicerad 13 september 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Vit­ryss­land, el­ler Belarus som är det in­ter­na­tio­nella namnet, höll par­la­ments­val i sön­dags. Upp­märk­sam­heten var inte stor, vare sig i landet el­ler in­ter­na­tio­nellt. Men va­let fick en sen­sa­tio­nell (?) ut­gång.

För första gången på 20 år fick en (1) re­pre­sen­tant för op­po­si­tionen plats i par­la­mentet. Ti­digare har en­bart le­da­möter tro­gna pre­si­dent Lukasjenko suttit där, del­vis där­för att op­po­si­tionen boj­kottat va­let för fyra år se­dan.

Annons

Att en enda op­po­si­tions­fö­re­trä­da­re ses som ett fram­steg säger allt om vil­ken po­li­tisk si­tua­tion det är i Vit­ryss­land. Men in­gen väntade sig att ens den­na enda le­da­mot, Anna Konopatskaja som fö­re­träder Förenade med­bor­gar­par­tiet (OGP), skulle bli in­vald.

Vit­ryss­land brukar på goda grunder kallas för Eu­ro­pas sis­ta dik­ta­tur. Pre­si­dent Lukasjenko blev åter­vald för­ra året. Mot­kan­di­daterna hade in­gen chans, del­vis efter­som de inte fick be­driva en rim­lig val­kam­panj, del­vis på grund av val­fusk.

San­no­likt har det fö­re­kommit om­fat­tan­de val­fusk även i par­la­ments­valet. Många stat­ligt an­ställda har tvingats rösta i för­tid, vil­ket un­der­lättar fusk.

Många opppositionskandidater har ock­så för­hindrats att kan­di­dera ef­ter att ha dis­kva­li­fi­cerats av val­kom­mis­sionen

Där­för är det in­tres­sant att en op­po­si­tio­nell kan­di­dat har ”tillåtits” att väljas. För de op­ti­mis­tiska skulle det kun­na ses som en li­ten öpp­ning i po­si­tiv rik­tning.

Där­för bör om­världen ut­veckla kon­takterna med op­po­si­tionen.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons