Annons

Klu­vet par­ti med allt­för då­lig kris­han­ter­ing

Opinion Björk­lund står ju för en ”ba­tong­li­be­ra­lism”, me­dan Ohl­sson åt­min­sto­ne del­vis är mer so­ci­al­li­be­ral.
Opinion • Publicerad 17 september 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

De senaste dagarna har Li­be­ralerna, som fram till för ett år se­dan hette Folk­par­ti­et, äg­nat sig åt att dis­ku­tera om Bir­git­ta Ohl­sson kan vara kvar i par­ti­led­ningen se­dan hon of­fent­ligt gått emot par­ti­le­da­ren Jan Björk­lund i två ak­tu­ella frå­gor.

Det ex­tra grupp­mö­te som L:s riks­dags­grupp höll i ons­dags liknade hon vid att sitta i en tork­tum­la­re. En an­nan del­ta­ga­re kallade ak­ti­vi­teten för mob­bning.

Annons

I bot­ten ligger en fram­ti­da par­ti­le­dar­strid. In­för det senaste riks­dags­valet visade det sig att Bir­git­ta Ohl­sson är po­pu­lärare än Jan Björk­lund i par­tiet, åt­min­sto­ne i Stock­holm. Hon fick fler röster i det in­terna prov­valet. Det var na­tur­ligt­vis inte ro­ligt för par­ti­le­da­ren.

Det finns ock­så po­li­tiska skill­nader i bot­ten. Björk­lund står ju för en ”ba­tong­li­be­ra­lism”, me­dan Ohl­sson åt­min­sto­ne del­vis är mer so­ci­al­li­be­ral. Hon var mot­stån­da­re till FRA-lagen men lade till­ slut ned sin röst, hon röstade mot den nya asyl­lag­stift­ningen i våras och gick nu emot Björk­lunds ut­spel om att be­gränsa re­li­gi­ösa fri­sko­lor.

Den ti­digare folk­par­ti­le­da­ren Gun­nar He­lén för­kla­rade ”att vara li­be­ral är att vara klu­ven”. Det har be­sannats många gånger.

Bir­git­ta Ohl­sson klarade sig från att av­sättas ef­ter att ha fått stöd från många eta­ble­rade li­be­raler utan­för riks­dags­gruppen. Men hen­nes öp­pna kon­fron­ta­tion med Björk­lund kan ha gjort hen­ne omöj­lig som samlande namn som ef­ter­trä­da­re till honom.

Har L råd med en per­son­strid så nära fyra­pro­cent?

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons