Annons

Oin­tres­sant ryskt par­la­ments­val

Opinion Det är bara en de­mo­kra­tisk fasad för pre­si­dent Pu­tin, vars ord ändå av­gör allt som sker.
Opinion • Publicerad 17 september 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

På sön­dag går det ryska folket till par­la­ments­val. Eller en li­ten del av folket. För makt­ha­va­rna har gjort sitt bästa för att få ett lågt val­del­ta­gan­de, och en stor del av ryssarna ser inte par­la­mentet, du­man, som ett or­gan för att på­verka landets ut­veckling.

För fem år se­dan gjorde op­po­si­tionen en stor an­strängning att verk­li­gen skaffa sig en po­si­tion. Men makt­ha­va­rnas fusk gjorde att få op­po­si­tions­kan­di­dater kom in i par­la­mentet.

Annons

Det ledde till om­fat­tan­de de­mon­stra­tioner utan­för du­man. Tio­tu­sen­tals män­ni­skor pro­te­sterade mot val­fusket. Det oroade Pu­tin. De­mon­stra­tionerna slogs ned, le­da­rna lik­som många van­liga de­mon­stranter fängslades och dömdes i flera fall till långa fäng­el­se­straff.

I årets val­kam­panj har op­po­si­tions­par­tierna, 14 par­tier ställer upp, inte haft nå­gon chans att föra ut sitt bud­skap i tv, som är det me­di­um som flest ryssar följer. Även lo­kala val­mö­ten har i många fall stö­rts av po­lisen el­ler po­li­tiska mot­stån­da­re.

Va­let har ti­di­ga­re­lagts från de­cem­ber till sep­tem­ber, och syf­tet miss­tänks vara att fär­re ska rösta. Där­emot kommer stats­an­ställda och mi­li­tärer att be­ordras till val­lo­kalerna. De röstar of­tast på Pu­tins par­ti, Enade Ryss­land. Bak­tan­ken är att öp­pet val­fusk inte ska be­hövas.

Lik­som ti­digare an­tas Kom­mu­nist­par­tiet och Li­be­ral­de­mo­kraterna (som är hö­ger­po­pu­lister) komma in i par­la­mentet. De är of­fi­ci­ellt op­po­si­tions­par­tier men stöder i all­män­het Pu­tins lin­je.

Efter­som bara hälften av de 450 man­daten väljs från par­ti­lis­tor och an­dra hälften från en­mans­val­kretsar kan den verk­liga op­po­si­tionen få in nå­gra le­da­möter den vägen, trots att de mest kända op­po­si­tio­nella för­bjudits att ställa upp i va­let.

Men i prak­tiken är par­la­ments­valet i Ryss­land oin­tres­sant. Det är bara en de­mo­kra­tisk fasad för pre­si­dent Pu­tin, vars ord ändå av­gör allt som sker.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons