Annons

Hög tid att agera mot av­folkningen

Opinion En rap­port från Ar­bets­för­med­lingen pekar på att gles­bygden kan tappa en tred­je­del av sin ar­bets­föra be­folkning fram till år 2030.
Opinion • Publicerad 18 september 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

”Av­folkningen mot­verkas ge­nom goda vill­kor för små­fö­re­tag och ett va­rierat när­ings­liv”, lä­ste stats­mi­nis­ter Ste­fan Löfven i sin re­ger­ings­för­klar­ing i tis­dags. I ons­dags kun­de Ekot pre­sen­tera en rap­port från Ar­bets­för­med­lingen som pekar på att gles­bygden kan tappa en tred­je­del av sin ar­bets­föra be­folkning fram till år 2030.

Ut­vecklingen för­stär­ks med en allt starkare ar­bets­mark­nad i stor­städerna som drä­nerar min­dre kom­muner på ar­bets­kraft. ”För gles­bygden in­ne­bär det att vi ser en ökad brist på ar­bets­kraft un­der de kom­man­de 15 åren. Det är en trend som fort­sätter och för­stär­ks. Det är till och med så att i de här små kom­munerna minskar be­folkningen i ar­bets­för ål­der med en tred­je­del fram till 2030”, säger Ar­bets­för­med­lingens ana­lys­chef An­ni­ka Sun­dén till Ekot.

Annons

Glo­ba­li­seringen har in­ne­burit ökad in­ter­na­tio­nell kon­kur­rens. Spe­cia­li­serade jobb finns i stor­städerna. Där ef­ter­frågas då ock­så an­nan ser­vi­ce, som jobb inom vård, skola och om­sorg me­dan de blir fär­re i gles­bygd.

När vi dess­utom har en åld­ran­de be­folkning ställer det stora krav på kom­munerna. Att upp­rätt­hålla ser­vi­ce och ge vård och om­sorg kommer att bli en ut­ma­ning. Då räc­ker det inte med vac­kra ord i re­ger­ings­för­klar­ingar utan behövs hand­fast po­li­tik.

I sin rap­port pekar Ar­bets­för­med­lingen på att det be­hövs en rad olika åt­gärder på flera po­li­tik­om­rå­den ut­ö­ver ar­bets­mark­nads­po­li­tiken, som att få fler ut­ri­kes födda att stanna på min­dre orter.

”Att matcha ut­bildad ar­bets­kraft till jobb i min­dre och me­del­stora kom­muner blir en stor ut­ma­ning”, för­klarar An­ni­ka Sun­dén.

Pro­blemet är att ut­bild­nings­vä­sendet håller sig på sin kant, ar­bets­mark­nads­po­li­tiken vill sköta sig själv och när­ings­po­li­tiken har in­get in­tres­se för gles­bygden. Ändå sade Löfven i sin re­ger­ings­för­klar­ing; ”Sam­häl­let är vi, alla. Män­ni­skor, orter och bygder till­sam­mans.”

Svå­rig­heten är att få svar på frå­gorna vad och hur.

Ledar­re­dak­tionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons