Annons

Väljer Löfven för­lust?

Le­da­re Ste­fan Löfven verkar kal­ky­lera med att för­lora vik­tiga vo­te­ringar i riks­dagen, i syf­te att mo­bi­li­sera par­tiet in­för va­let.
Opinion • Publicerad 18 september 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Ste­fan Löfven lä­ser upp re­ger­ings­för­klar­ingen. Foto: TT
Ste­fan Löfven lä­ser upp re­ger­ings­för­klar­ingen. Foto: TT

Det åter­står två år till näs­ta riks­dags­val. Det in­ne­bär att Ste­fan Löfven inte läng­re har ny­vals­hotet kvar, efter­som ett ex­tra­val inte in­ne­bär att näs­ta or­di­na­rie val­dag skjuts på fram­tiden. Med min­dre än två år kvar till or­di­na­rie va­l är det inte rim­ligt med ett ex­tra­val.

Alliansen vill för allt i världen inte ta över med så kort tid kvar till va­let. Då hinner de fyra par­tierna inte sätta nå­got po­si­tivt av­tryck in­för val­rö­rel­sen utan får bara ta smällarna för den eko­no­miska ned­gång som väntas.

Annons

Dess­utom får de inte ige­nom nå­gra egna för­slag utan stöd av an­tin­gen SD el­ler S. Det är bara Ebba Busch Thor (KD) som tror att det i det lä­get är klokt att för­söka fälla Löfvens bud­get i höst.

Ste­fan Löfven sitter allt­så sä­kert fram till va­let. Är det kan­ske där­för han nu väljer att ta strid även i frå­gor som han är sä­ker på att för­lora?

Fred­rik Reinfeldt, som hade ett lik­nan­de par­la­men­ta­riskt läge den sis­ta val­pe­ri­oden som stats­mi­nis­ter (även om bara tre man­dat fattades för ma­jo­ri­tet, me­dan Löfven saknar ett helt sam­ar­be­ts­par­ti), valde att agera myc­ket för­sik­tig för att und­vika att för­lora vo­te­ringar. Det gjorde han ändå i nå­gra fall, men of­tast kände han av var ma­jo­ri­teten fanns in­nan han lade fram en pro­po­si­tion.

Löfven verkar tvärt­om söka ne­der­lag. Kan­ske stör det att SD har röstat med rege­ringen of­tare än med Alliansen un­der val­pe­ri­odens första år. Kan­ske vill Löfven ha nå­gra re­jäla strids­frå­gor att gå till val på. Det kan kännas vik­tigare än att få ige­nom för­sla­gen, och då är ne­san av att för­lora nå­gra vo­te­ringar värd att ta.

Den främs­ta strids­frå­gan verkar bli Reepalu-utred- ningen om vinst­för­bud el­ler vinst­tak i väl­färds­fö­re­tagen. Ef­ter SD:s hel­om­vänd­ning från val­rö­rel­sen kan inte Löfven vinna en så­dan strid. Kol­lek­tiv­av­tals­krav vid upp­hand­lingar och köns­kvo­ter­ing av börs­bo­lagens sty­rel­ser är an­dra gi­vna för­lust­för­slag. Men syf­tet är att mo­bi­li­sera par­tiet in­för val­rö­rel­sen, inte att vinna vo­te­ringarna.

Yng­ve Sunesson.
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons