Annons

C vill kriminalisera stenkastning

Skåne Attackerna mot ambulans, polis och räddningstjänst, som Skåne skakas av sedan länge måste få ett stopp. Det menar Birte Sandberg (C) som kräver hårdare straff.
Publicerad 19 september 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är inte bara Skåne, som drabbats av hot och stenkastning mor blåljuspersonal, men här är problemet påtagligt, menar Birte Sandberg, gruppledare för Centern i Region Skåne.

– Det räcker inte längre att säga att det är oacceptabelt. Nu måste vi inse att det som sker är att betrakta som direkt samhällsskadliga aktiviteter. När man kastar sten mot en ambulans som är på utryckning riskerar man andra liv, det finns inget annat sätt att beskriva det på, betonar Birte Sandberg.

Annons

Hot och stenkastning mot polis och räddningstjänstens personal har pågått i många år. På senare år har hoten blivit tilltagit och blivit grövre.

I vintras lovade inrikesminister Anders Ygeman (S) att utreda en skärpning av lagen för sådana här handlingar.

– Det är dags att agera med skärpa och tydlighet nu från Region Skånes sida. Det är våra anställda som drabbas. Ska vi behålla och locka till oss personal, så måste de få en arbetsmiljö som de inte känner sig hotade i, förklarar Birte Sandberg.

Centern vill se hårdare straff för personer som hotar blåljuspersonal.

De vill även att till stånd en ny brottsrubricering för våld mot blåljuspersonal och hindrande av utryckning.

– Centern i Region Skåne kommer nu därför att kontakta representanter för ambulansen och lyssna på hur de ser på sin nuvarande situation och hur vi från politiskt håll i region Skåne kan samverka för att den här situationen upphör, säger Birte Sandberg.

För fem år sedan, 2011, anmäldes fem hot mot ambulanspersonal i Skåne.

Hittills i år har 28 anmälningar registrerats.

– Vi kan inte tolerera en sådan utveckling. Gör vi det så frånträder vi våra principer och då är det riktigt illa, fortsätter Birte Sandberg.

Centerns partiordförande Annie Lööf föreslår att en ny brottsrubricering för våld mot alarmeringspersonal införs och att det blir kriminellt att förhindra utryckningar.

– Personal inom ambulansen och räddningstjänsten räknas, enligt brottsbalken som tjänstemän, vilket gör att straffet ofta blir mildare för den som hotar, eller tar till våld mot exempelvis en sjuksköterska eller brandman, jämfört med våld mot en privatperson, förklarar Annie Lööf.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons