Annons

Stor vapenhärva med skånsk koppling nystas upp

Falun/Kristianstad Sammanlagt omkring 700 kilo vapen, vapendelar, ammunition och sprängämnen har hittats i fastigheter den 54-årige Falubon disponerar. En av dem finns i Kristianstad
Publicerad 22 september 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Polisen inledde sin förundersökning mot den 54-årige Falubon för en vecka sedan efter att ha spanat på mannen under en kortare tid. Från början rörde det sig, enligt Dalarnapolisen, om brottsrubriceringen brott mot lag om brandfarliga och explosiva varor. Detta skulle dock komma att skärpas väsentligt.

– Sen har det gjorts fynd så misstankarn kommit att röra grovt brott både vad gäller vapen och brandfarliga varor, säger Stefan Dangart, presstalesman för polisen i Dalarna, till Dalademokraten.

Annons

Sedan i tisdags sitter 54-åringen häktad som på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Polisen har, enligt Dalarnapolisen, genomfört husrannsakan i fyra fastigheter som mannen disponerar, en villa i Falun, ett hus i Sågmyra, ett fritidshus i Sälen och en fastighet i Kristianstads kommun. Och det är en anmärkningsvärd mängd gods som tagits i beslag. Det handlar om cirka 700 kilo vapen, vapendelar och ammunition, mestadels äldre krigsmaterial som man funnit. För Dalarnas Tidning uppger chefsåklagare Fredrik Skoglund att fynd gjorts i samtliga fastigheter.

För Skånskan och Norra Skåne bekräftar jourhavanden förundersökningsledare Christer Nilsson att fynd även gjorts i fastigheten i Kristianstad.

Så sent som vid lunchtid på torsdagen var husrannsakan i mannens villa i Falun ännu inte avslutad.

Villan är, enligt polisen, " belamrad med mycket gods, och polisens bombgrupp och medarbetare från Försvarsmakten arbetar sig systematiskt igenom huset för att avgöra vad som eventuellt kan vara farligt och illegalt". Man uppger dock att det inte ska vara någon fara för allmänheten.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons