Annons

Enkelt och gott när Martina Haag lagar mat

Bokmässan En inkluderande kokbok, med recept på god mat som alla kan laga, från våra fem matårstider. Så beskriver Martina Haag sin och bästa vännen Clara Block Hanes kokbok ”Du är min bästa vän och jag tycker så mycket om att att komma på middag hos dig”, som släppts i dagarna.
Publicerad 23 september 2016 • Uppdaterad 15 december 2021
Martina Haag lagar mat på Bokmässan i Göteborg. Hennes kokboksmedförfattare var inte på plats. Foto: Pernilla Ekdahl
Martina Haag lagar mat på Bokmässan i Göteborg. Hennes kokboksmedförfattare var inte på plats. Foto: Pernilla Ekdahl

Men när skådespelaren och författaren Martina Haag första gången fick frågan från ett förlag om att ge ut en kokbok sade hon nej.

– Jag tycker det är lite fånigt det där, att bara för att man är känd för en sak så ska man göra något helt annat. Du vet, sportstjärnor som släpper diktsamlingar och popstjärnor som ska göra kokböcker. Så min tanke var verkligen nej - inte en till c-kändis som kommer med några jädra mackor, förklarar Martina Haag.

Annons

Förlaget fortsatte jaga henne och till slut gick det upp för Martina att hon faktiskt hade något att komma med.

– Varför skulle jag inte släppa en kokbok när jag är bra på att göra mat? Så då sade jag, jo, jag kan visst göra en kokbok, jag ska bara ringa en kompis först som jag vill ha med.

Kompisen är Clara Block Hane, som Martina känt sedan barndomen, lagat massor av mat ihop med och till och med vunnit matlagningstävlingen Stjärnkockarna på TV 3 tillsammans med.

Att förläggaren som så ihärdigt tjatade på Martina Haag överhuvud taget ville att hon skulle göra en kokbok beror på att hon sett en intervju med henne där hon berättade om sin ”evighetsreceptbok”, en paisleymönstrad anteckningsbok där Martina samlat på sig en rad recept hon lagat, utvecklat och förfinat genom åratal av matlagande.

Martina Haags och Clara Block Hanes tanke med sin kokbok är att den ska vara varm, inkluderande och lättillgänglig.

– Det får inte vara sådär, ”ta en levande fasan och lägg den i press”. Alla råvaror ska finnas att köpa i vilken mataffär som helst och alla ska kunna laga recepten oavsett var i Sverige eller hur stort eller litet man bor. Det är enkla men fruktansvärt goda saker, säger Martina Haag.

Upplägget i boken föll sig ganska naturligt.

– När vi började tänka på vad vi tyckte om själva för maträtter och vad det fanns för rätter i den där evighetsreceptboken så insåg vi att man är sugen på en sak på hösten, en annan på våren eller när det är jättestark sol. Så det finns fem matårstider, som kapitlen är indelade efter.

Utöver recept innehåller kokboken diverse praktiska råd, en liten lektion i hur man får tonåringen att släppa telefonen och istället umgås i köket och ett kapitel som uppmuntrar till att bjuda hem vänner på middag lite oftare.

– Det är så tråkigt att det ska vara så att man tänker, ”herregud jag måste kakla om badrummet innan jag bjuder hem folk”. Det ska vara lite mer som när man var liten och bara ringde på hemma hos folk. Mat är ett så mysigt sätt att umgås på, säger Martina Haag.

Annons

Själv har hon ett passionerat förhållande till mat.

– Mat är ett av mina största intressen – jag älskar mat! Det enda jag hatar är när det är bråttom och det är mycket saker – du vet, när man inte har yta. Jag blir tokig när man ska steka pannkakor på tio minuter och det är pingisrackets, katter, skolväskor och skridskor och man bara, aah, jag får inte plats! Annars är det underbart.

Fakta:

Fakta

Du är min bästa vän och jag tycker så mycket om att komma på middag hos dig, av Martina Haag och Clara Block Hane, ges ut av Bonnier Fakta.

Martina Haags favoriträtt: Sidan 95 i vår kokbok, helgrillad ryggbiff med balsamicocreme, parmesan och ruccola. Det är så fruktansvärt gott att jag går och funderar på hur ofta jag kan äta det utan att verka skvatt galen.

Mat Martina Haag inte äter: Jag är inte så förtjust i inälvor… Hjärna, njurar, att äta tunga känns som att tugga på sin egen tunga.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons