Annons

Rose ska lyfta konståkningen

Sport • Publicerad 23 september 2016 • Uppdaterad 15 december 2021
Alexander och Rose Kathy är nya tränare i Tyringe Konståkningssällskap den här säsongen. Det svensk-amerikanska äkta paret visar här upp  ett vackert paråkarlyft. FOTO: JAN RYDÉN
Alexander och Rose Kathy är nya tränare i Tyringe Konståkningssällskap den här säsongen. Det svensk-amerikanska äkta paret visar här upp ett vackert paråkarlyft. FOTO: JAN RYDÉN

34-åringen, som är från Kaliforniens huvudstad Sacramento, har lång erfarenhet som konståkningstränare. Något hon visste att hon skulle bli redan som barn.

– Har tränat konståkare i 25 år. Förutom att jag tränare individuella åkare har jag också jobbat med isshower som Holiday On Ice.

Annons

Det var också när den sistnämnda isshowen var på turné i Europa som hon träffade sin svenske man Alexander.

– Vi möter i Holland och gifte oss sedan fyra år senare och vi har sedan dess bott i USA, säger Rose.

Alexander är från Höör och var en mycket lovande åkare en gång.

– Jag var bland annat svensk mästare för 12-åringar, berättar Alexander Kathy som kommer att var hjälptränare på halvtid.

TKS har runt 120 åkare i olika svårighetsgrader i sin verksamhet. Vilket ställer krav på tränaren.

– För dem som är lite yngre är det viktigt att det är på lek medan det är mer allvar med de som är äldre. Jag vill att varje åkare ska ha sin plats och nå de mål som de klarar av, säger Rose Kathy som har en gedigen tränarutbildning.

– Har haft ryska, kanadensiska, brittiska och amerikanska coacher och lärt mig mycket teknik av samtliga.

Vad är skillnaden mellan Sverige och USA när det gäller konståkning?

– I USA får åkarna träna flera pass utan coach då det är väldigt dyrt. Här i Sverige är har åkarna mycket mer tid med coachen.

Tyringe KS ordförande Oscar Löfroth tycker det är viktigt att alla ska har råd att hålla på med konståkning.

Annons

– Vi gör vad vi kan för att kunna hålla så låga avgifter som möjligt. Vi har många engagerade föräldrar som hjälper till och gör att det hela är möjligt.

Då Karin Wendel slutade som tränare inför förra säsongen och Kate Charbonneau och Kitti Jonas gjorde detsamma inför denna så hoppas Tyringeordföranden att det blir lugnare med den biten under de kommande åren.

– Rose har en enorm erfarenhet som tränare och har även hållit på med showåkning med Holiday On Ice. Vi har ju bland annat vår show i april som är höjdpunkten för många av våra åkare.

Jan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons