Annons

Efter möte – jakt på ny plats för race

Osby • Publicerad 25 september 2016 • Uppdaterad 15 december 2021
Arkivbild/Marcus Karlsson
Arkivbild/Marcus Karlsson

Det går inte längre att genomföra streetrace inne i tätorten. Streetracearrangörerna i gruppen O. S. R är överens med kommunen om att en annan plats än Mossvägen i centrala Osby nu måste hittas.

Omkring 5 000 personer besökte det senaste streetracet vid Mossvägen den 17 september.

Annons

Klagomålen från närboende och företagare med lokaler i området har strömmat in till kommunen i svallvågorna efter evenemanget.

Bilträffarna i Osby har växt rejält under de senaste åren, från att ha lockat ett par hundra åskådare till att dra flera tusen personer. Och när arrangörerna och kommunen träffades i fredags bestämdes att O. S.R nu ska titta på alternativa platser där folkfesterna kan genomföras med tillstånd.

Om en månad ska ett nytt möte ordnas och då ska även polisen delta.

– Vi är helt överens om att det inte fungerar att köra vidare på det här konceptet och ha det där det är nu, säger kommunalråd Marika Bjerstedt Hansen (S), som tillsammans med oppositionsrådet Niklas Larsson (C) och en tjänsteman deltog i fredagens möte.

– Kommunen arrangerar inga streetrace, men om de fortsätter med det här ligger det i allas intresse att kommunen hjälper till att flytta på evenemangen, säger hon.

Arrangörsgruppen skulle helst vilja se ett område som går att spärra av, bland annat för att kunna göra träffarna alkoholfria.

En av arrangörerna säger till Norra Skåne att man är positivt överraskade av att kommunen är villiga att hjälpa till att ordna en ny plats.

– Vi har fått bekräftat att kommunen är positiva till att försöka hjälpa oss att få det lagligt.

I sökandet efter en ny vägsträcka kommer O. S. R att fokusera på att försöka hitta en plats där åskådare får plats på ett säkert sätt och där markägare och närboende ger klartecken.

– Det kommer så fruktansvärt många åskådare, och vi måste få plats med dem på ett bra sätt.

– Vår nya målsättning är att nästa träff i maj ska vara i laglig regi, det är vår första träff för året och tanken är att den ska vara laglig.

Nils Jönsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons