Annons

Drygt ett års fängelse för apoteksrån

OSBY Den 28-åringen var beväpnad med en yxa när han rånade en budbil som lastade av medicin till apoteket. Nu döms mannen till ett år och tre månaders fängelse för det och sju andra brott.
Osby • Publicerad 26 september 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Det var en natt i slutet av juli i år som den 28-årige mannen rånade en budbil. Chauffören höll på att lasta av kartonger med mediciner vid apoteket när 28-åringen helt plötsligt dök upp i mörkret och hotade honom med en yxa.

Budbilschauffören flydde från platsen och lyckades med hjälp av några personer som befann sig i närheten larma polisen. Den 28-årige mannen hoppade in i lastbilen och körde iväg med den samma, en färd som sedan tog slut i ett dike. Polisen kunde sedan gripa honom i närheten.

Annons

Den nu dömde 28-åringen har vidgått att han olovligen tillgripit lastbilen, men nekat till brott och han ska enligt honom själv inte hotat chauffören.

I förhören med honom har han förklarat att befann sig i en nödsituation och att han fruktade för sitt liv. Det senaste året hade han fått upp mot 40 krampanfall som bland annat lett till nio hjärtstopp och den här natten var han orolig för att han skulle dö om han inte fick tag på medicin.

28-åringen beslutade sig då för att göra inbrott på apoteket, men när han kom dit såg han budbilen och förstod att det var mediciner som lastades av. När chauffören lämnade bilen bestämde han sig för att ta den och köra iväg med en för att i lugn och ro kunna hitta rätt medicin till sig själv.

Tingsrätten menar dock att 28-åringens förklaring bara är en efterhandskonstruktion även om de inte betvivlar hans sjukdomstillstånd, och anser att han ska dömas för rån.

Den 28-årige mannen döms även för misshandel, ringa misshandel, stöld, snatteri, djurplågeri, försök till stöld och brott mot knivlagen. Det sammanlagda straffet blir ett år och tre månaders fängelse och ett skadestånd på lite drygt 110 000 kronor.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons