Annons

Ploggen två

Plogg Hanhals är den stora överraskningen i den sydligaste Hockeyettan så här långt.
Publicerad 27 september 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Hanhals är den stora överraskningen i den sydligaste Hockeyettan så här långt. Kungsbackalaget som levt ett brokigt liv och så sent som i mitten av 00-talet var nere i division 3 är en nykomling som visat musklerna. Tre trepoängare av tre möjliga (Varberg, Tyringe och Tranås) imponerar av nykomlingslaget som smugit upp i ettan med ett ganska anonymt lag. Man har dock lyckats med sina tränarrekryteringar de senaste åren. Först förre damkronortränaren Niclas Högberg och nu André Selander. Den sistnämnde som verkade fastkedjad vid Hovås men nu tog chansen ett par divisioner upp och jag undrar hur många som kommer ihåg att Selander faktiskt gjorde tre matcher för Osby IK (utlånad från Växjö) säsongen 2004/05?

Både Tyringe och Osby IK firar ju jubileum den här säsongen. I december är det exakt 80 år sedan Tyringe Skid- och Skridskosällskap bildades och Osby IK lägger snart 50 år på nacken med sin verksamhet. Har de senaste åren haft en av grundarna till Osby IK som bänkkamrat till pressplatserna i Osbyhangaren. Olle Persson, 80+, har det blivit en del trevliga samtal med under säsongerna och han är en person som har hela Osbyklubbens historia i huvudet. Roligaste historien kring Olles karriär inom klubben (styrelsen, lagledare mm mm) är nog ändå när han under ett derby mot Tyringe på 1980-talet lyckades dämpa en panikunge bland de 2000 på läktarna. Ljuset slocknade plötsligt i hela hallen men rådige Persson tog helt enkelt en bil och körde in på isen med all strålkastare påslagna och det blev mer skratt än panik på de välfyllda läktarna!

Annons

Tycker att det hedrar den svenska hockeyn att de anglofierade tillnamnen till klubbarna – som slog igenom på 1990-talet nu nästan har dött ut. Sällan hör man Frölundas tillnamn Indians och egentligen är det väl bara Malmö och deras Redhawks som hänger i. Rödhökar som alltså lever i Australien och lär vara sällsynta i Malmö. Förutom Kristianstads IK och deras ”Wild Kings” (Som ju faktiskt har en viss historisk bakgrund via Christian IV) är ju Göinge också kemiskt fritt på tillnamn. Men ibland kan man ju inte låta bli att fundera om man kunde hittat några namn för våra lokala klubbar Tyringe, Osby och Glimma. Tyringe var ju en gång en fabriksort med gott om verktygsfabriker så Tyringe Tools skulle ju kunna vara en möjlighet. Eller Osby och dess leksakstillverkning som skulle kunna gett hockeylaget Osby Toys. Lite knepigare med Glimåkra då? Nja, där fanns väl ett glasbruk en gång så möjligen Glimma Crystals, eller? Fast det känns nog mest som det här kommer några decennier för sent och det är väl dumt att väcka den björn som sover.

Krisdrabbade laget i Hockeyettan, Varberg kör ju fortfarande med tillnamnet Vipers – huggormar – men frågan är ju i dagsläget vad som är mest ovanligt i västkuststaden – ormar eller spelare till hockeylaget!?

Tomas Gustavsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons