Annons

Provisoriskt avlopp i väntan på nya rör

hässleholm Ska undvika föroreningar i Almaån och dricksvatten.
Hässleholm • Publicerad 27 september 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Vattnet från den läckande avloppsledningen pumpas nu tillfälligt vidare förbi Almaån ner till avloppsledning på andra sidan Vankivavägen, riksväg 117.foto: Hans Bryngelson
Vattnet från den läckande avloppsledningen pumpas nu tillfälligt vidare förbi Almaån ner till avloppsledning på andra sidan Vankivavägen, riksväg 117.foto: Hans Bryngelson

Så förklarar Stefan Lindgren på Hässleholms Vatten AB arbetet med den läckande avloppsledningen som pågår för fullt intill pumpstationen vid Almaån strax utanför Hässleholm.

För snart två veckor sedan upptäcktes ett brott på en avloppsledning med orenat avloppsvatten från Bjärnum. Mala och Vankiva. Avloppsvatten läckte ut på en åker intill Almaån.

Annons

Nu berättar Stefan Lindgren att arbetet med provisoriska ledningar pågår och det ska bland annat läggas en balk vid bron över Almaån där provisoriska rör ska placeras.

– Vi vill inte gräva i onödan efter läckan för att undvika att avloppsvatten läcker ner i ån, förklarar han och att man lett avloppsvattnet en annan väg under tiden arbetet pågår.

Man vill heller inte gräva för mycket för att riskera en skada på den vattenledning som också ligger i marken.

Tidigare har Hässleholms Vatten förklarat att man inte vet hur länge läckaget pågått, men att man nu planerar för att lägga nya avloppsledningsrör vid bron som går över Almaån, vilket tar tid. Fram tills dess blir lösningen provisorisk.

Miljöchef Sven-Inge Svensson konstaterade för två veckor sedan, när han fick uppgifterna om läckan, att det sker omkring 20 brott på avloppsledningar varje år i kommunen.

Om risken finns att avloppsvatten går ut i vattendrag ska Hässleholms Vatten kontakta miljökontoret, enligt miljöchefen.

Miljöchefen menade vid samma tillfälle att om avloppsvattnet står kvar på åkern, så kan det grävas bort och transporteras till avfallsanläggningen.

Enligt tillsynschef Carina Westerlund på miljökontoret fick de information om läckage vid samma tillfälle och lät meddela Hässleholms Vatten.

Nu konstaterar man att arbetet med läckan pågår och att man senare väntar sig en slutrapport från Hässleholms Vatten.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons