Annons

Klassiska pärlor och musik som känns igen

Kultur och Nöje Christianstad Symfoniker intar på söndag Röda salongen i Hässleholm kulturhus för att leverera ett knippe klassiska pärlor.– Vill man börja lyssna på klassisk musik och ska gå på sin första konsert är detta en förträfflig konsert för det, säger gästdirigenten Lars Kvensler.
Publicerad 28 september 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Han mötte orkestern för första gången under helgen som gick, fram tills nu har den repeterat under sin ordinarie dirigent Patrik Dahlbom, och blev positivt överraskad.

– Man vet aldrig när man kommer till en ny orkester vad man ska mötas av, men det är en väldigt bra orkester så det blev ett rent nöje, säger han.

Annons

Christianstad Symfoniker är en anrik symfoniorkester, bildad 1928, och medlemmar är amatörmusiker, fritidsmusiker, proffsmusiker och unga symfoniker.

Solist på söndag är oboisten Ivan Nylander, som började i orkestern redan som 14-åring, för elva år sedan.

– Det kändes lite kymigt att komma dit i så ung ålder och spela med alla som man såg upp till, men jag blev uppmuntrad till fullo och orkestern är en stor anledning till att jag fortsatte som professionell musiker. Jag spelade med orkestern även under mina år på Musikhögskolan i Göteborg och har kommit tillbaka till varje produktion. Orkestern är min trygga plats, säger han.

I söndagens konsert ska han bland annat framföra första satsen ur Lars-Erik Larssons Oboeconcertino för oboe och stråkorkester.

– Lars-Erik Larsson skrev det på 1950-talet, med just amatörorkestrar i åtanke, med en avancerad solostämma och precis lagom svår kompstämma, säger Ivan Nylander.

Det finns de som tycker att klassisk musik är mossigt. Vad säger du till dem?

– Mossigt? Nej, det är snarare mäktigt. Jag hade egentligen också den uppfattningen när jag var yngre, men det finns inget mer rock’n’roll än Beethovens femma. Lars-Erik Larssons Concertino är också rolig på sitt sätt. Klassisk musik lämpar sig också bäst att lyssna på i livesammanhang. Hela klangvärlden är komponerad för att framföras live och instrumenten är byggda med det i åtanke, säger han.

Lars Kvensler beskriver söndagens konsert som ett stort program med väldigt fin musik.

– Det blir klassiska pärlor, kortare stycken som är kända på olika sätt. Från signaturen till Antikrundan, Gigue av Telemann, som Christianstad Symfoniker spelade i samband med inspelningen av programmet på Bäckaskogs slott och som kommer att sändas i SVT, till bland annat en slavisk dans av Dvorák och en ungersk dans av Brahms, som många nog känner igen, säger Lars Kvensler.

– Människor som inte varit på klassisk konsert tidigare blir oftast väldigt positivt överraskade när de väl går. Vill man börja lyssna på klassisk musik och ska gå på sin första konsert är detta en förträfflig konsert för det, säger Lars Kvensler.

Annons

Benjamin Britten och Joseph Haydn är andra kompositörer vars verk framförs på söndag.

Konserten, som är klockan 16 i Röda salongen, arrangeras av Hässleholms konsertförening och Hässleholm kultur och ingår i konsertserien Quattro.

bild 1/3
Lars Kvensler är gästdirigent och lovar bjuda på en konsert med musik publiken känner igen. Foto: Bengt Wihlborg
Hela gänget samlat – Christianstad Symfoniker träffades i helgen för intensivrepetitioner inför söndagens konsert i Hässleholm kulturhus. Foto: Bengt Wihlborg
Ivan Nylander är oboesolist.  Foto: Bengt Wihlborg
Lars Kvensler är gästdirigent och lovar bjuda på en konsert med musik publiken känner igen. Foto: Bengt Wihlborg
Hela gänget samlat – Christianstad Symfoniker träffades i helgen för intensivrepetitioner inför söndagens konsert i Hässleholm kulturhus. Foto: Bengt Wihlborg
Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons