Annons

Eolus: Vi tror på det här projektet

ÖSTRA GÖINGE Men det är oklart om – och i så fall när – vindkraftverken ska byggas.
Östra Göinge • Publicerad 29 september 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Johan Hammarqvist, kommunikationschef på Eolus, är nöjd med att bygglovet för de tre vindkraftverken efter flera års processande har beviljats av tillsyns- och tillståndsnämnden i Östra Göinge.

– Vi ser givetvis positivt på att nämnden kommit fram till det här beslutet, det är glädjande. Samtidigt är det viktigt att poängtera att det inte har vunnit laga kraft. Det är först när det har vunnit laga kraft som vi kan gå vidare, säger han.

Annons

Om – och i så fall när – vindkraftverken i Svenstorp och Brännskulla ska börja byggas är inte klart, säger Hammarqvist.

– Någon tidpunkt för när de ska börja byggas kan jag inte kommentera, säger han.

Kommer de att byggas?

– Vi väger ständigt alla projekt som vi har i vår portfölj som vi har fått myndighetstillstånd för och tittar på vilket som har störst lönsamhet. Sen beror det på hur marknaden och efterfrågan ser ut, i slutändan är det det som styr vad som blir byggt. Men vi hade inte drivit det här projektet så länge om vi inte hade trott på projektet.

Det har kommit synpunkter från fastighetsägare i området som är oroliga för störande ljud samt värdeminskning på husen när vindkraftverken byggs.

Enligt beräkningar ska dock ljudnivån vid närliggande bostäder hamna under rekommendationerna från Naturvårdsverket och när det gäller huspriserna hänvisa företaget till en rapport om småhusförsäljning, som visar att det inte påverkas av vindkraftverk.

Hur har reaktionerna från närboende varit?

– Reaktionerna är olika från plats till plats, det går inte att gradera. En lärdom som vi har dragit är dock att det kan vara oro och diskussioner innan vindkraftverken tas i drift, men när de är på plats är det väldigt sällan klagomål. Man är ofta orolig innan, men när de är på plats märker man att de inte har den påverkan man fruktade.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons