Annons

Kommunen vill ha del av statlig bostadskaka

Osby • Publicerad 29 september 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Arkivbild/Gunnar Lundmark/  SCANPIX
Arkivbild/Gunnar Lundmark/ SCANPIX

Kommunen vill ha medel från den så kallade byggbonusen, det statsbidrag som har inrättats för att stimulera landets kommuner att öka bostadsbyggandet.

Statsbidraget gäller för bostäder som byggs under det här året och totalt 1,85 miljarder kronor kommer att fördelas mellan kommunerna. Älmhult har nu ansökt om att få del av kakan.

Annons

– Enligt kommunens befolkningsprognos kommer befolkningen att öka med 2 400 invånare fram till år 2024, vilket fordrar en ökad byggnadstakt. Älmhult har goda förutsättningar att möta en högre efterfrågan på bostäder och nu måste vi smida medan järnet är varmt och söka statsbidrag, säger kommunalråd Ingemar Almkvist (S) i ett pressmeddelande.

Hur stor byggbonus det i slutändan blir för Älmhults del beror på hur många bostäder som påbörjats under perioden 1 augusti 2015 till 31 juli 2016 samt antalet nyanlända som blivit folkbokförda i kommunen under den perioden.

Just nu är det bra fart på byggandet i kommunen. Det senaste året drog byggande av mer än 100 bostäder i gång i Älmhult, och det är den högsta siffran för påbörjade bostäder på över 20 år.

– Detta är bara början på byggboomen i Älmhult. Med nya utbyggnadsområden har vi möjlighet öka byggnadstakten till 150–200 bostäder per år, säger Ingemar Almkvist.

Nils Jönsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons