Annons

Bo­nus med tvek­sam ef­fekt

Opinion Examensbonus, vällovligt men dyrt.
Opinion • Publicerad 30 september 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Anna Kin­berg Batra har en bo­nus­idé.                               Foto: TT
Anna Kin­berg Batra har en bo­nus­idé. Foto: TT

Det är som be­kant bud­get­tider. In­gen tve­kan kan råda om att Mo­de­raternas för­slag om så kallad ex­a­mens­bo­nus för brist­yr­ken i väl­färden är ett för­slag som är tänkt att an­das krea­ti­vi­tet och kan­ske rent av an­svars­ta­gan­de prag­ma­tik. Att testa det ovän­tade när si­tua­tioner i sam­häl­let är brådskande att ta tag i be­höver själv­klart inte vara fel i sig. Där­emot vore sig­nalerna som en dyr bo­nus, med tvek­sam ef­fekt, sänder pro­ble­ma­tiska – och re­sul­tatet i värsta fall dess­utom verk­nings­löst.

I ons­dags lan­serade par­ti­le­da­ren Anna Kin­berg Batra (M) i en in­ter­vju med Sve­ri­ges Radio idén. Re­formen skulle kon­kret in­ne­bära att alla som fram­över ut­bildar sig till lä­ra­re el­ler sjuk­skö­ters­ka vid ex­a­mens­till­fäl­let får en skat­te­fri, stat­lig bo­nus på min­st 50 000 kro­nor. Rent prak­tiskt är bo­nusen tänkt att an­tin­gen kun­na träda in för att av­skriva stu­die­lån el­ler helt en­kelt som ett be­lopp som in­sätts på bank­kon­tot. Tyd­liga och eko­no­miska in­ci­ta­ment för att sporra fler unga att söka sig till sek­torerna kan låta väl­lov­ligt.

Annons

Själva tanken är ab­so­lut sym­pa­tisk, hårt ar­betande yr­kes­grupper ut­för dag­li­gen ett oer­hört vik­tigt jobb som många ofta tar för gi­vet och inte re­flek­terar över. Sam­ti­digt skulle ef­fekten av just den­na till­tänkta re­form­ut­formning lätt kun­na bli rent verk­nings­lös. En rea­lis­tisk risk är att de per­soner som ändå skulle ha valt att söka sig till ut­bild­ningarna fort­sätter göra det, med skill­naden att de ut­ö­ver examensbevis även be­lönas med en ex­tra slant från staten. Att be­vilja två spe­ci­fika yr­kes­grupper stora sum­mor skat­te­kro­nor för att ha levt upp till de krav och för­vänt­ningar som i dag ställs bäddar dess­utom för allt mer svår­över­skåd­liga eko­no­miska spel­re­gler.

Sym­bol­as­pekten kan gi­vet­vis inte ig­no­reras. Tanken med för­sla­get är att ut­ta­lat lyf­ta fram des­sa två yr­kes­vägar som sär­skilt vik­tiga och leda in tvekande per­soner på en av des­sa ba­nor. Pro­blemet är att en stig­ma­ti­sering till och med kan komma att bli ak­tu­ell, bilden av stat­liga pri­vat­e­ko­no­miska sub­ven­tioner till i dag im­po­pu­lära väg­val skulle tro­li­gen inte få bukt med dagens pro­blem. Tvärt­om skulle rent av mot­satt ef­fekt kun­na bli ak­tu­ell.

Max Eskilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons