Annons

”Bara hoppas det inte blir en halvmessyr”

Sport • Publicerad 1 oktober 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Fotbollsprofilerna Bosse Nilsson och Martin Ingvarsson är bekymrade över Österåsprojektet.
Foto: TOMAS GUSTAVSSON
Fotbollsprofilerna Bosse Nilsson och Martin Ingvarsson är bekymrade över Österåsprojektet. Foto: TOMAS GUSTAVSSON

Men Bosse Nilsson, legendarisk fotbollstränare både i allsvenskan och med IFK Hässleholm, är orolig och han får medhåll av Skånes fotbollsförbunds och tillika Hässleholmaren Martin Ingvarsson.

Framförallt gäller det beslutet att inte lägga om A-planen utan nöja sig med en dränering.

Annons

– Kan säga att det inte kommer att hjälpa på en sådan gammal plan som dessutom visat sig ha stora problem med vätan, menar Bosse Nilsson.

– Man gjorde något liknande för några år sedan när jag var i Helsingborgs IF och det blev rena fiaskot och vi tvingades ju bland annat flytta en match i Royal League till Hässleholm.

– Hade man istället gjort som på Harlyckans idrottsplats i Helsingborg där man nyligen ersatte 40 centimeter av basmaterialet och där kostnaden blev strax över fyra miljoner kronor så hade det säkert fungerat – det gör det där.

Bosse Nilsson förklarar också att hade man valt den metoden hade man ju kunnat få en flytt av planen nästan ”på köpet” och kommit ur hela diskussionen med var läktarna står och hur arenan skall tajtas till.

Martin Ingvarsson, före detta elitdomare och numera anställd på Skånes fotbollsförbund där han fram till nyligen hade hand om bland annat anläggningsfrågor, är också bekymrad.

– Man får ju verkligen hoppas att man pratat med experter som kan garantera att man sedan slipper ställa in matcher på Österås på grund av vattensjuk plan vilket ju skedde i våras, säger Ingvarsson om 35-miljonersprojektet vilket klubbats i tekniska nämnden men som skall behandlas i kommunstyrelsens arbetsutskott i nästa vecka.

– Vi har ju haft ett antal nya och renoverade anläggningar i Skåne under de senaste åren och alla experter som jag pratat med anser att det det är vansinnigt att bara satsa på dränering när det gäller planer som är så här gamla, förklarar Martin Ingvarsson

– Lite märkligt att man påstår att anläggningen efter renoveringen blir godkänd för allsvenskt spel och Superettan, förklarar Bosse Nilsson och har plockat fram arenakraven för just landets näst högsta serie 2016.

– Där krävs ju plantäckning mot nederbörd och dessutom markvärme vilket jag inte kan se finns med i projektet.

– Dessutom är det ju frågan hur länge den västra läktaren håller och för Superettan krävs 1000 sittplatser medan den nya läktaren bara är projekterad för 800.

Tomas Gustavsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons