Annons

Höghastighetstågen går inte att stoppa

Opinion När flera hög­has­tig­hets­tåg blir fär­diga i Eu­ro­pa blir det bara be­syn­ner­ligt om Sve­ri­ge – ur­säkta skämtet – hakar på tåget.
Opinion • Publicerad 8 oktober 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Mo­de­raterna by­ter ovän­tat fot och säger nej till hög­has­tig­hets­järn­väg. Där­med ser rege­ringen inte ut att kun­na få en block­över­skri­dan­de lö­sning som den ef­ter­strävat.

Sat­sningen på hög­has­tig­hets­tåg är kon­tro­ver­si­ell och skär tvärs ige­nom de flesta par­tier. Hu­vud­ar­gu­menten emot är två, dels kost­naderna, dels att pengar be­hövs för att för­bättra det nu­va­ran­de järn­vägs­nätet och SJ:s vagn­spark och att bygga ut det re­gio­nala tåg­nätet för att un­der­lätta ar­bets­pendling.

Annons

Men egent­li­gen blandas äpp­len och pä­ron. Snabb­tåg har väl­digt lite med öv­rig tåg­tra­fik att göra. Det handlar inte främst om att bygga ihop de tre stor­stads­om­rå­dena i Sve­ri­ge utan om att bygga ihop vårt land ännu tätare med öv­riga Eu­ro­pa och till ex­em­pel göra det möj­ligt åka mel­lan Stock­holm och Paris på en halv dag och er­sätta det ur mil­jö­syn­punkt säm­re pas­sa­ge­rar­flyget. Med en fast för­bin­del­se över Feh­marn-bält mel­lan Dan­mark och Tysk­land blir det verk­lig­het.

Tro mig, hög­has­tig­hets­järn­vägen kommer att byggas all­de­les oav­sett de po­li­tiska åsikts­mot­sätt­ningarna just nu. När flera hög­has­tig­hets­tåg blir fär­diga i Eu­ro­pa blir det bara be­syn­ner­ligt om Sve­ri­ge – ur­säkta skämtet – hakar på tåget. Det blir lite som med Öre­sunds­bron, först blir det nej och se­dan nej, i dag vill in­gen vara utan.

Kan­ske inte våra barn men våra barn­barn kommer att ta snabb­tåg när de vill ut i Eu­ro­pa. En vac­ker dag kommer de även att göra det när de vill till In­di­en el­ler Kina.

Lars J Eriksson

Lars J ErikssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons